Ongecategoriseerd

5 skills die iedere engineer zou moeten bezitten

08 mei 2017

Iedere engineer krijgt dagelijks, wekelijks of maandelijks problemen voorgeschoteld die opgelost moeten worden. Vaak worden deze problemen (of beter: situaties) al kant en klaar aangereikt aan de engineer, met zelfs al een lijstje met mogelijke oplossingen en materialen die daarvoor nodig zijn. Duidelijke instructies die, na implementatie, het oorspronkelijke probleem hebben opgelost en waardoor de klant weer verder kan met zijn/haar werkzaamheden.

Maar is deze werkwijze wel altijd de juiste? We willen allemaal ons werk goed doen, de klant tevreden stellen en natuurlijk betaald worden. Dat betekent echter niet dat we zomaar de instructies van de klant moeten volgen zonder vragen te stellen. Heeft de klant bijvoorbeeld ook nagedacht over alternatieven? Of heeft hij überhaupt genoeg kennis en ervaring op het probleemgebied om hier een goede oplossing voor te bedenken? En vormt eventuele tijdsdruk een factor in de genomen beslissing? Allerlei zaken die voor jou als engineer goed zijn om te weten voor het project daadwerkelijk wordt afgetrapt. In dit artikel benoemen we vijf skills/tips die jou op weg helpen om ieder probleem te tackelen en de juiste oplossing op maat te bieden.  

Vijf belangrijke skills voor engineers

Om de juiste oplossing op maat te bieden is het belangrijk om goed na te denken over de behoeften van de klant en de oorzaak van het probleem. Deze vijf tips helpen je op weg: 

1. Stel de 'Waarom?' vraag

Waarschijnlijk één van de belangrijkste zaken en tevens ook vaak het startpunt. “Waarom heeft u dit nodig?”, een simpele vraag maar toch wordt deze vaak vergeten. Een vraag van deze strekking leidt in veel gevallen tot een duidelijke probleembeschrijving en doordat er ook weer vele vragen uit voort vloeien is dit vaak een goed begin voor je analyse. Naderhand kan je goed bepalen of de voor de hand liggende oplossing ook de beste is, of dat je toch voor iets anders zal moeten gaan. 

2. Neem de tijd

Wanneer je de tijd neemt om een volledige analyse te doen kom je achter zaken die van belang zijn, maar die je anders misschien nooit of achteraf had gehoord. Neem de tijd om achter zaken te komen als:

  • Wat moet de oplossing bieden om de behoefte te vervullen?
  • Hoe zit het bedrijf in elkaar en wie is er nog meer gemoeid met het probleem?
  • Hoe ziet de klant het proces voor zich?

3. Sta open voor andere oplossingen

De oplossing die voor de hand ligt (voor de klant) is niet altijd de beste, sta altijd open voor andere oplossingen tot je er zeker van bent dat je de juiste te pakken hebt. 

4. Gebruik modellen

Probeer zaken te visualiseren en te vergelijken met standaardmodellen. Hiermee laat je je klant zien wat een standaard oplossing wel en niet kan en kun je samen kijken in hoeverre deze geschikt is. 

5. Win informatie in van betrokkenen

Vaak zijn er meerdere betrokkenen die met een probleem te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan aandeelhouders en klanten van het bedrijf. 

De brug en de put

Bovenstaande komt goed tot uiting in dit voorbeeld die we onlangs voorbij zagen komen: 

Deel 1

Een civiel ingenieur wordt op een dag gebeld door een nieuwe klant die op een afgelegen locatie woont. “Goedemorgen, ik zou graag een nieuwe brug laten bouwen omdat de oude is ingestort en nu kan ik niet meer bij de waterput komen”, zei de klant. 

“Natuurlijk kan ik u daarbij helpen, ik heb al tientallen bruggen ontworpen en nog nooit klachten gehad. Ik heb een aantal standaard designs waar u uit kan kiezen en anders kunnen we iets op maat bouwen”, was het antwoord van de ingenieur, waarna hij zijn spullen pakte en naar de klant vertrok. De brug bleek ingestort nadat het onderstel ernstig was aangetast door de stroming in het ravijn. De engineer ziet direct wat het probleem is, de palen waren verrot omdat ze direct in de grond waren geplaatst. 

“Goed dat u mij gebeld heeft”, zegt de ingenieur. “Ik start echter nooit zonder een duidelijke instructie, dus ik heb een aantal technische specificaties nodig. Wat is het gewicht dat de brug moet dragen? 

“Mijn gewicht plus een emmer met water, ik gebruik de brug iedere dag om bij de put te komen zodat ik water kan halen.” 

Dit is geen probleem voor de ingenieur en een maand later is de brug gebouwd. De klant is blij en de ingenieur ook, want het probleem is opgelost. Helaas voor de man komt hij een tijdje later ongelukkig ten val en breekt zijn been. Zijn been geneest wel maar helaas is de man daarna niet meer in staat water te halen en ziet zich genoodzaakt te verhuizen naar de stad. 

Brug Bouwen

Deel 2

Een civiele ingenieur wordt op een dag gebeld door een nieuwe klant die op een afgelegen locatie woont. “Goedemorgen, ik zou graag een nieuwe brug laten bouwen omdat de oude is ingestort en nu kan ik niet meer bij de waterput komen”, zei de klant. 

De ingenieur denkt even na en zegt dan: “Dus u kunt niet meer bij uw put komen. Gebruikt u de brug ook nog ergens anders voor?” De man geeft aan er niet aan te moeten denken vanwege de troep en alle bebossing aan de kant van de waterput. 

De volgende dag komt de ingenieur bij de klant aan en begint rond het huis te lopen en allerlei zaken op te meten. “Waar bent u mee bezig?”, vraagt de man. “Moet u niet bestuderen hoe u het beste een brug kan bouwen? En waarom heeft u een gat gegraven in de achtertuin?” 

De ingenieur maakt wat notities, ruimt de spullen op en zegt tegen de man: “U gaf aan een nieuwe brug te willen, maar alles wat u nodig heeft zijn 6 emmers water per dag. Deze test put is maar een meter diep en de bodem is al vochtig, ik denk dat we hier dus prima een waterput kunnen bouwen als het water schoon is. Mocht dit niet zo zijn dan is uw dak groot genoeg om met gemiddelde regenval genoeg water op te vangen om te verwerken tot drinkwater. Kortom, u heeft helemaal geen brug nodig en beide alternatieven zullen u veel minder geld kosten. Uw echte probleem was dat u water bij uw huis moest krijgen en ik denk dat uw knieën erg blij zullen zijn als ze niet meer elke dag zes keer de brug over moeten.” 

De man kijkt zeer opgelucht. “Hier heb ik nog nooit aan gedacht. Ik was zo gewend om iedere dag over de brug te gaan dat dat me de meest logische oplossing leek.” 

Enkele dagen later wijzen testen uit dat het grondwater inderdaad veilig is om te gebruiken en na een week is de waterput klaar voor gebruik. De man woont daarna nog vijftien jaar in zijn woning in het afgelegen gebied. 

Bied de juiste oplossing

Natuurlijk, dit verhaal is erg simplistisch. Maar het laat wel duidelijk zien waar het om gaat als ingenieur: biedt oplossingen die in behoeften voorzien, in plaats van oplossingen die aan de juiste specificaties voldoen. In beide situaties werd het probleem van de man opgelost en in beide situaties deed de ingenieur zijn werk naar behoren. Echter, in de eerste situatie werd de onderliggende behoefte van de man volledig vergeten en dit bleek de slechts een oplossing voor de korte termijn. De engineer in de tweede situatie dacht eerst na over de behoefte van de man en de onderliggende vraag: ‘waarom heeft u een brug nodig?’

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's