Motoren en aandrijvingen

Aandrijving voor kunstmatig bemanningslid ISS

28 juni 2018
Hein

De bemanning van de Horizons Mission, op 28 juni 2018 op weg naar het International Space Station (ISS), heeft motoren van FAULHABER aan boord. Ze verzorgen de aandrijving van de astronautenassistent CIMON (Crew Interactive Mobile Companion), een wetenschappelijk project met de eerste kunstmatige intelligentie (AI: Artifical Intelligence) voor het ISS. De gewichtsloze technology demonstrator is bedoeld om astronauten te ondersteunen bij routinewerkzaamheden, zoals het weergeven van procedures of het voorstellen van oplossingen voor problemen. Het scherm toont een vriendelijk gezicht, de stem en de AI maken het een "collega" voor de bemanningsleden, met wie het een echte dialoog kan aangaan.

De reisgenoot moet onder meer bij dagelijkse routinewerkzaamheden de lasten verlichten en als vroegtijdig waarschuwingssysteem bij technische problemen fungeren. De kunstmatige assistent werd in opdracht van het Space Agency ontwikkeld in het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) door Airbus in Friedrichshafen.

De astronautenassistent van het CIMON project is ongeveer zo groot als een medicijnbal en weegt ongeveer vijf kilo. Bij een zwaartekracht van nul zweeft hij vrij in de ruimte en vliegt hij op commando naar de astronaut die zijn hulp nodig heeft. Hij beweegt door middel van veertien kleine propellers die hem naar de gewenste positie brengen, en daar houden. Deze worden aangedreven door borstelloze DC-servomotoren van de serie 0824 van FAULHABER en worden geregeld met Speed Controllers van de serie SC1801. De motoren zijn gekozen op hun betrouwbaarheid en levensduur in combinatie met zeer kleine afmetingen, laag gewicht en laag energieverbruik.

De Horizons-missie van de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst is gepland voor juni-december 2018. De kunstmatige intelligentie van de technology demonstrator is ontwikkeld met behulp van onder andere stemmonsters en foto's van hem. Gerst zal samen met zijn reisgenoot drie tests uitvoeren: de astronaut en zijn assistent experimenteren met kristallen, lossen samen de Rubiks kubus op en voeren een complex medisch experiment uit waarbij CIMON de individuele stappen zal aankondigen en als "intelligente" vliegende camera zal dienen. Gerst keert aan het einde van de missie terug naar de aarde, maar zijn kunstmatige hulpje blijft aan boord om assistentie te verlenen bij toekomstige missies.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's