Meet- en regeltechniek

Alles draait om nauwkeurigheid

19 september 2019

De installatie draait fantastisch, er lijkt op het eerste oogpunt niets aan de hand. Na verloop van tijd moet er toch steeds aan de knoppen gedraaid worden om de kwaliteit van het product constant te houden. Het valt op dat de ingestelde temperatuur hoog is, ondanks dat het product prima uit de installatie komt. Dit is zomaar een geval in een willekeurige fabriek.

Kalibreren, wie heeft dat nou nodig? Het kost geld, tijd en de installatie functioneert toch goed. Veel gehoorde reacties als het gaat over het kalibreren van meetinstrumenten.

Als instrumentatiespecialist wil Endress+Hauser u toch proberen op andere gedachte te brengen. Zie kalibreren als noodzakelijk onderhoud aan de installatie. Net als bij een auto is regelmatig onderhoud nodig. Naast het vervangen van onderdelen is het balanceren en uitlijnen van de wielen ook noodzakelijk. Er zal slijtage optreden en mogelijk een stilstand van het voertuig. Deze analogie gaat ook op voor uw productie.

Kalibratie voor de juiste kwaliteit

Het is steeds belangrijker om de consistente kwaliteit van het eindproduct te bewaken. Dat is essentieel voor uw merk en product. Consumenten willen een ingrediëntenlijst zien met de juiste informatie zoals allergenen, calorieën, vet- en suikerpercentage. Kalibratie zorgt voor optimaal afgestelde instrumenten en zekerheid van de juiste informatie.

Kalibratie om energieverspilling te voorkomen

Temperatuurdrift van een paar graden kan leiden tot een groot energieverlies! Om efficiënt energiegebruik te kunnen waarborgen is het belangrijk dat uw instrumenten altijd gekalibreerd zijn zodat eventuele afwijkingen onder controle blijven.

Kalibratie voor de maximale yield

Een gekalibreerde flowmeter kan exact de juiste hoeveelheid van de grondstoffen afmeten zodat verspilling wordt voorkomen. Dit staat gelijk aan een goede massabalans wat vervolgens bijdraagt aan het bewaken van de voorraden. Regelmatige en gedocumenteerde kalibraties  kunnen leiden tot een verlengde kalibratie-interval wat bijdraagt aan een hogere productiviteit van uw productlijnen.

Kalibratie-interval

Als de meetafwijking te groot is kan er worden gejusteerd. Dit is het bijstellen van de, door het instrument aangegeven, waarde opdat deze binnen de gestelde afwijking valt. Hierna volgt veelal een tweede kalibratie om te bepalen of het instrument nu wel een waarde aangeeft dat binnen de toegestane afwijking valt. Het interval waarop gekalibreerd dient te worden verschilt van instrument tot instrument, maar ook waarvoor een instrument wordt ingezet. Dit is moeilijk op voorhand te bepalen. Er zal gekeken moeten worden of, in de loop der tijd, een instrument gaat afwijken. Mocht blijken dat er op drie kalibratiemomenten geen, noemenswaardige, afwijking wordt gevonden. Dan kan het kalibratie-interval worden vergroot.

Kalibratieplan

Niet alleen kunnen er kalibraties uitgevoerd worden, er kan een heel kalibratieplan gemaakt worden. Daarnaast is het mogelijk ook instrumenten van andere fabrikanten te kalibreren. Tevens kan er op termijn worden gekeken of kalibratie-intervallen aangepast dienen te worden.

ISO 17025

Endress+Hauser beschikt over een ISO 17025 gecertificeerd kalibratie-rig in Naarden (scope K169). Hier kunnen flow en drukinstrumenten ISO 17025 gecertificeerd gekalibreerd worden. Dit houdt in dat de opstelling en kalibratiemethode alsmede de documentatie volgens de      ISO 17025 norm gaan.

Regelmatige kalibratie is dus vooral belangrijk voor kwaliteits- en veiligheidskritische meetpunten en zorgt voor:

  • Verbeterde operationele effectiviteit
  • Verbeterde energiemanagement
  • Verminderd gebruik van grondstoffen
  • Verhoogde veiligheid

Wilt u meer informatie over onze kalibratiediensten?
Bekijk onze speciale microsite en vraag onze white paper aan ‘Kalibreren, wanneer en waarom?’

Contactpersoon voor dit onderwerp:
Dubravka Berar, product manager services

Endress+Hauser
Nikkelstraat 6
1411 AJ  Naarden
Tel. 035-69 58 611
E: [email protected]
www.nl.endress.com

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023