Ongecategoriseerd

Brabant zet in op slimmer werken tegen personeelstekort maakindustrie

08 maart 2023

De hightech sector speelt een cruciale rol bij het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, duurzame voedselproductie en vergrijzing. Helaas kampt de sector momenteel met een ernstig tekort aan technisch personeel.

Om dit probleem aan te pakken, werken de provincie Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, REWIN, Midpoint Brabant en AgriFood Capital samen aan specifieke projecten die gericht zijn op het gebruik van slimme technologieën in bedrijfsprocessen waar momenteel geen personeel voor beschikbaar is. Op deze manier hopen zij het tekort aan technisch personeel op te lossen en tegelijkertijd de hightech sector te blijven ondersteunen bij het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Transitie naar Smart Industry 4.0

Door de arbeidsproductiviteit met slimme technologie te verhogen is er minder personeel nodig om hetzelfde of zelfs meer werk te verzetten. Momenteel zit de hightech sector midden in een transitie naar ‘Smart Industry 4.0’, die gekenmerkt wordt door een nieuwe manier van werken door digitalisering en een slimme koppeling tussen mens, machine en product. Brabant dreigt achter te gaan lopen in deze transitie. De provincie heeft namelijk veel kleine mkb’ers binnen de hightech sector, die minder ruimte en slagkracht hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Laagdrempelige hulp

Digitalisering, robotisering en automatisering moet de arbeidsproductiviteit van werknemers vergroten en zo bedrijven minder afhankelijk maken van personeelstekorten. Bedrijven moeten laagdrempelig kunnen kennismaken met deze technieken en (financiële) hulp krijgen om hiermee aan de slag te gaan. De ‘innovatiecoalitie’ wil dit stimuleren door innovatiecentra en specifieke projecten rondom productietechnologie, zoals Breda Robotics en Slimmer Werken in Midden-Brabant, verder te ontwikkelen en landelijke statuur te geven. Daarnaast gaan specialisten met hun kennis en hulp aan de slag om bedrijven verder te helpen.

De provincie Brabant investeert 7,5 miljoen euro in deze innovatiecoalitie. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “Onze maakindustrie is van essentieel belang voor de Brabantse economie én andere sectoren. Het tekort aan personeel is dus een knelpunt voor de hele economie, maar zorgt ook voor vertraging in bijvoorbeeld de energietransitie. Door nu te investeren in het vergroten van de arbeidsproductiviteit, geven we een versnelling aan de hele provinciale economie en verlichten we de druk op de arbeidsmarkt. Twee vliegen in een klap”. Een recent gelanceerd programma om nieuwe productietechnologieën in de voedselverwerkende industrie te stimuleren is het eerste dat vanuit de innovatiecoalitie ondersteund wordt. Onlangs kende het Rijk ook 12,5 miljoen euro toe voor de Regio Deal Midden-Brabant, waar het project slimmer werken onderdeel van is.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023