Industriële automatisering

De toekomst van automatisering

30 mei 2023
Marc Vissers

Zal ChatGPT ook voor engineers van betekenis zijn? Hoe automatiseren we het automatiseren? En, kan dat überhaupt nog cyberveilig? In dit artikel geeft Daniel Lindeman, vice-president Product Management Automation Systems bij Lenze, een inkijkje in hoe automatisering er volgens hem in de toekomst uitziet.

Zal ChatGPT ook voor ingenieurs van betekenis zijn? Hoe automatiseren we het automatiseren? En, kan dat überhaupt nog cyberveilig? In dit artikel geeft Daniel Lindeman, vice-president Product Management Automation Systems bij Lenze, een inkijkje in hoe automatisering er in de toekomst uitziet.   

“Elk bedrijf is inmiddels overtuigd van de meerwaarde die digitalisering kan brengen. Software is de toekomst om verbeterde prestaties neer te zetten en concurrentievoordelen te behalen. Het is echter geen evidentie om de juiste technische IT experten te vinden. Daarom willen we ons opwerpen als een ontwikkelingspartner met enerzijds het juiste portfolio en anderzijds de expertise om die softwarelaag bovenop machines te helpen zetten. We willen mee die brug tussen OT en IT helpen slaan.”

Een bekende AI-ontwikkeling die gaande, is die van ChatGPT. Zit hier potentieel in voor engineers?

“Nu nog niet. De technologie achter ChatGPT staat in de kinderschoenen, maar ze heeft weldegelijk het potentieel om eenzelfde doorbraak te betekenen als de eerste iPhone. Ze brengt voor het eerst de kracht van artificiële intelligentie aan de vingertoppen van het grote publiek. Eenvoudige standaardtaken automatisch programmeren lukt vandaag al met onze FAST templates: 80 procent van het werk gedaan, zonder ChatGPT. De volgende stappen zitten in het complexere werk. Binnen vijf à tien jaar, kan de technologie echter wel de deur openen om automatiseringsoplossingen en bijgevolg nieuwe businessmodellen te creëren.”

The next big thing voor Lenze is Nupano. Hoe past dit product binnen de huidige trends?

“Elke machine is een combinatie van hardware en software, waaruit we data kunnen vastleggen, visualiseren en analyseren. Dit met één duidelijk doel voor ogen: antwoorden krijgen over hoe het beter kan. We beschikken reeds over de apps om met die data aan de slag te gaan en machinebouwers te helpen met bijvoorbeeld conditiebewaking of preventief onderhoud. De laatste stap die we nu met Nupano gezet hebben, is zorgen voor een gemakkelijke integratie van die software in de hardware. Hardware kan gerust tien à vijftien jaar mee, software-ontwikkelingen gaan zoveel sneller. Met behulp van Nupano kunnen we dat tempo probleemloos volgen en machines voortdurend verbeteren en bijvoorbeeld energiezuiniger maken.”

Dat laatste is een hottopic voor veel bedrijven. Hoe kunnen we sneller duurzamer worden? Beginnen die antwoorden in het hart van de machine, in de aandrijflijn?

“Lenze hanteert een bredere definitie van duurzaamheid dan louter energie-efficiëntie. Het gaat ook over opleiding, sociaal engagement, ecodesign en meer. We moeten vandaag de toekomst van de volgende generaties veilig stellen. Voor ons vertrekt dat verhaal voor machines vanuit een systeembenadering. De zuinigste IE4 motor zal niets bijbrengen als we in de rest van de aandrijflijn energieverliezen opstapelen.  Daarom trekken we het breder door al in de conceptfase van een nieuwe machine aan tafel te zitten met de klant en te kijken wat de beste hardware- en softwarecomponenten zijn. Digitalisering is een tool om duurzaamheid te creëren.” 

Maar gaat dat zonder gevaren? Cyberincidenten komen vaak voor.

“Alles moet slim, duurzaam maar ook cyberveilig gebeuren. Het is absoluut fundamenteel dat de processen van onze klanten kunnen blijven draaien. Veel bedrijven staan halsstarrig tegenover het gebruik van de cloud. Toch biedt het zoveel voordelen om net in die andere twee domeinen – een slim en duurzaam productieproces –  stappen voorwaarts te zetten. Veilige processen beginnen met inherent veilige producten en de sensibilisering van gebruikers over de veilige integratie en gebruik van technologie. Onze meerwaarde? De kennis van automatisering en digitalisering uit alle sectoren gebundeld met de kennis van onze klanten over hun processen.”

 

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland
073 645 6500