products4engineers

Digital twins helpen bedrijven verduurzamen

09 June 2022 • Herman de Haan • Products4Engineers
Digital Twin-technologie helpt bedrijven om beslissingen te maken om zo processen te optimaliseren en onderhoud aan machines en onderdelen te voorspellen.

Volgens een rapport van het het Capgemini Research Institute maakt al 60 procent van de bedrijven uit de belangrijkste maaksectoren wereldwijd gebruik van digital twins.

Niet alleen als katalysator om verbeteringen in de operatie door te voeren, maar ook om hun duurzaamheidsagenda uit te voeren. Digital twins kunnen de fysieke wereld simuleren, waardoor bedrijven efficiënter gebruik kunnen maken van hulpbronnen, de CO2-uitstoot kunnen verminderen, leverings- en transportnetwerken kunnen optimaliseren en de veiligheid van de werknemers kunnen verhogen.

Uit het rapport blijkt dat bedrijven in de komende vijf jaar gemiddeld 36 procent meer gebruik zullen maken van digital twins. Dit wijst op een groeiende belangstelling voor digital twin-technologie bij bedrijven die in een digitale transformatie zitten en hun processen slimmer willen maken in de hele waardeketen. Deze bedrijven zijn met name te vinden in sectoren zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, biotechnologie en energie. De ondervraagde bedrijven noemen kostenbesparingen (79%) en technologische vooruitgang (77%) als de belangrijkste redenen voor hun investeringen in digital twins.

Kloof overbruggen tussen fysieke en digitale wereld

Roshan Gya, wereldwijd verantwoordelijk voor het segment Intelligent Industry bij Capgemini zegt: “Digital twins helpen bedrijven om de kloof te overbruggen tussen de fysieke en digitale wereld door synergie tot stand te brengen tussen data, technologie en bedrijfsprocessen. Hierdoor kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie aantoonbaar verbeteren, de time-to-market verkorten, nieuwe inkomstenmogelijkheden ontsluiten en hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid versterken.”

Volgens het rapport is 57 procent van de bedrijven van mening dat digital twin-technologie van cruciaal belang is voor het verbeteren van de duurzaamheidsinspanningen. Digital twins maken daarnaast flexibele manieren van werken mogelijk die risico’s tot een minimum beperken en samenwerking bevorderen. Dit creëert de mogelijkheid om de winstgevendheid te verhogen en tegelijk het gebruik van middelen in de waardeketen te optimaliseren.

Duurzaamheidsscore met 16 procent omhoog

Ten slotte zegt ruim een derde (34 procent) van de ondervraagde bedrijven dat zij digital twins al uitgebreid inzetten om hun energiegebruik en emissies beter te begrijpen en te voorspellen. De consumptiegoederensector en de energiesector lopen in dit opzicht voorop: respectievelijk 52% en 50% maakt gebruik van virtuele replica’s om activiteiten te verduurzamen. De bedrijven die digital twin-technologie al toepassen, hebben hun duurzaamheidsscore met gemiddeld 16 procent verbeterd.

Voor het onderzoek 'Digital Twins: Adding Intelligence to the Real World' werden door Capgemini zo’n 1.000 bedrijven ondervraagd uit diverse sectoren, waaronder life sciences, producenten van consumentengoederen, energie- en nutsbedrijven en infrastructuurbedrijven.

Wat is Digital twin-technologie?

Een digital twin is een virtuele voorstelling van een systeem of object. Deze ‘twin’ of virtuele replica wordt constant bijgewerkt op basis van realtime data. Door simulatie helpt een digital twin organisaties om beslissingen te maken en bij te sturen. Bedrijven kunnen zo voorspellen wanneer bijvoorbeeld onderhoud nodig is aan machines en waar lopende processen kunnen worden verbeterd. De digital twin slaat een brug tussen de echte wereld en de virtuele.

Gerelateerde blogs en casestudies