Elektrotechniek

Een hogere IP-waarde is altijd beter, of toch niet?

09 maart 2023

De IP-waarde (Ingress Protection of International Protection) duidt de afdichtingsgraad van elektrische omsluitingen aan tegen vreemde deeltjes, zoals onvoorzien contact met stof, vocht, vloeistoffen enz. IP-classificaties geven aan in welke mate de elektrische omsluiting van een apparaat bestand is tegen het binnendringen van stof of vloeistoffen en wordt aangegeven met IP gevolgd door twee cijfers.

Het is dus zeer belangrijk dat de IP-waarde van een apparaat in overeenstemming is met de omstandigheden waaronder het wordt toegepast. Hieronder leggen we de betekenis uit van de verschillende IP-waardes die er bestaan.

Eerste cijfer IP-waarde:

Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen vaste, vreemde voorwerpen zoals stof, onvoorzien contact door handen, vingers, gereedschap, draden enz.

  

Tweede cijfer IP-waarde:

Het tweede cijfer geeft de bescherming aan tegen binnendringen van vloeistoffen.

De EAO Serie 56 Universele Drukknop heeft een beschermingsgraad conform IP66. Dit betekent dat deze drukknop een volledige bescherming heeft tegen contact en stofdicht is (eerste cijfer: 6) en een bescherming tegen gerichte waterstralen op hoge druk (12,5 mm) ongeacht welke hoek (tweede cijfer: 6).

Waterdicht of waterbestendig?

De IP-classificaties IP65, 66 en 67 worden standaard als waterdicht beschouwd. Maar 'waterdicht' is alleen van toepassing onder bepaalde voorwaarden. Een betere benaming is daarom 'waterbestendig'.

De EAO serie 82 verlichte drukknoppen met verlichte symbolen heeft een beschermingsgraad conform IP65 en IP67. Dit betekent dat de elektrische omsluitingen van deze drukknoppen een bescherming hebben tegen contact en vaste voorwerpen (het eerste cijfer: 6). Daarnaast hebben ze bescherming tegen gerichte waterstralen op lage druk (6,3 mm) ongeacht welke hoek en tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten (het tweede cijfer: 5 en 7).

IPK-classificatie

De letter ‘K’, die staat in sommige IP-classificaties, betekent dat de omsluiting bescherming moet bieden tegen het binnendringen van gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk.

De EAO Serie 45 drukknoppen is zowel IP65, IP67 en IP69K waterbestendig. IP69K betekent dat de omsluiting bescherming biedt het binnendringen van gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk (de letter K), volledige bescherming heeft tegen contact en vaste voorwerpen (het eerste cijfer: 6) en de omsluiting bescherming biedt tegen gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk, tegen afspoelen of tegen reinigingsprocedure met stoom (het tweede cijfer: 9).

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Kamerlingh Onnesweg 46
Dordrecht
Nederland
078 653 1700