Ongecategoriseerd

Eenvoudig je auto opladen met de laadpaalrobot

25 mei 2021

Het is geen geheim meer dat de vraag naar elektrische auto's explosief is gestegen. Bij de groeiende belangstelling speelt het feit dat deze auto's een stuk groener en duurzamer zijn een belangrijke rol. Volkswagen komt nu met een handige oplossing om het opladen van de elektrische bolides te vereenvoudigen: de laadpaalrobot.

Opmars van de elektrische auto

De populariteit van de elektrische wagens komt door de talrijke voordelen die deze auto's met zich meebrengen. De elektrische auto is schoner en beschikt over lagere onderhoudskosten dan een traditioneel voertuig. De verbrandingsmotor heeft namelijk minder bewegende onderdelen dan een elektromotor, wat voor minder slijtage zorgt. Verder biedt de elektrische auto fiscale voordelen en loont het om de autoverzekering te vergelijken, want verzekeringen zijn voor dit type auto nog niet heel voordelig. Ook is rijden op elektriciteit goedkoper dan op diesel, benzine of LPG.

Eenvoudig opladen bij een elektrisch oplaadpunt

Met een elektrische auto laad je de auto makkelijk op de bestemming op. Woon je in een appartement met een ondergrondse garage? Dan laadt de elektrische wagen zich op bij de aangegeven parkeerplekken. Het nadeel van dit systeem is dat het niet flexibel werkt. Immers, je kunt niet ineens een aantal extra laadpunten plaatsen. Bovendien mogen niet-elektrische voertuigen niet op deze plekken parkeren. Je offert dus parkeerplekken op voor wagens die rijden op benzine, terwijl niet duidelijk is of het aantal laadpalen hiervoor toereikend is. 

Laadpaalrobot van Volkswagen

Volkswagen werkt aan een oplossing voor dit probleem. Met een autonome elektrische robot kun je een mobiele laadpaal naar een elektrisch voertuig brengen. De laadpaalrobot koppelt vervolgens de mobiele laadpaal aan de elektrische wagen, waardoor deze zich begint op te laden. Nadat de accu van de wagen vol is, of de laadpaal leeg, neemt de laadpaalrobot de mobiele laadpaal weer mee. Op deze manier zijn er geen speciale parkeerplekken voor elektrische voertuigen noodzakelijk. Je parkeert waar je maar wilt, en hebt altijd de beschikking over een laadpaal.

Prototype van de laadpaalrobot

Nadat Volkswagen de aankondiging had gedaan over de laadpaalrobot, bleef het lange tijd stil, tot nu. De Duitsers werken aan een concreet plan en hebben inmiddels een prototype gecreëerd. Met name de Car to X-communicatie heeft nog veel aandachtspunten. Het draait hierbij om software die nodig is om de elektrische auto met de laadpaalrobot te laten communiceren. De robot functioneert ook met een app, maar Volkswagen heeft liever dat je geen enkele actie hoeft te ondernemen voor het opladen. In het ideale scenario parkeer je de auto en voert de laadpaalrobot de rest uit. De laadpaalrobot biedt in ieder geval een interessante oplossing voor de parkeerplekproblematiek. 

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023