products4engineers

ELECTROMAST voor superjachten exclusief bij Aandrijf Technisch Buro

12 July 2022 • Herman de Haan • Aandrijf Technisch Buro
De ELECTROMAST voor superjachten is in Nederland alleen beschikbaar via Aandrijf Technisch Buro in Venlo.

Na jarenlange samenwerking met de Italiaanse fabrikant SETEC op het gebied van lineaire aandrijvingen, neemt Aandrijf Technisch Buro binnenkort ook de Nautimove ELECTROMAST op in haar productassortiment. De Nederlandse vertegenwoordiging van dit systeem is hiermee exclusief voorbehouden aan het bedrijf uit Venlo. De ELECTROMAST is een lineaire elektromechanische actuator met telescopische carbon elementen die wordt toegepast bij luxueuze jachten.

“De Nautimove ELECTROMAST dient om op de boeg van het schip de navigatielichten op en neer te bewegen, wanneer superjachten van 50 meter en langer voor anker gaan. Het systeem is een compact en lichtgewicht oplossing dat veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele masten of hydraulisch aangedreven masten”, weet Sraar van Rens, mede-eigenaar van Aandrijf Technisch Buro.

Afbeelding: De ELECTROMAST in 'uitgeschoven' toestand op dek.

ELECTROMAST: ecologisch, efficiënt en functioneel

De ELECTROMAST is volledig elektrisch aangedreven. Het systeem heeft dus geen hydraulisch powerpack, leidingen of kleppen, maar functioneert zonder dat er grote hoeveelheden olie nodig zijn. Ecologisch gezien betekent dit het vermijden van het risico op olielekkage dat een hydraulisch systeem zou kunnen veroorzaken, waardoor ongewenst lekken in de technische ruimte of direct in zee bij de bron wordt geëlimineerd.

Het systeem is zeer energiezuinig. Van Rens licht toe: “De ELECTROMAST heeft enkel stroom nodig om zijn op- of neerwaartse beweging te maken, eenmaal in positie zal de remmotor de mast op zijn plek houden en verbruikt hij geen stroom. Omdat de ELECTROMAST van binnen volledig hol is, is het makkelijk om bekabeling van de lampen hier veilig door te voeren. Zo zijn de kabels beschermd, uit het zicht en kunnen ze aan de voet van het systeem worden opgerold.”

Elegant design

De ELECTROMAST komt uit het dek met telescopische buizen in gepolijst carbon en bevat geanodiseerde aluminium flenzen. "Ze zijn elegant en extreem stil, dankzij het gebruik van een aandrijfsysteem met een zeer laag geluidsniveau", vervolgt Van Rens. Het hele systeem is zo ontwikkeld dat de mast zowel bij het in- als uitschuiven aangedreven wordt, wat afwijkend is ten opzichte van hydraulische masten, waardoor eventuele zoutafzetting op de carbon buizen geen problemen geeft bij het inschuiven.

In de ontwikkelingsfase is ook veel aandacht besteed aan het installatiegemak van de lichtmast, door de bevestigingsflens dicht bij de uitgang van de telescopische elementen te positioneren, kan de ELECTROMAST solide aan de romp van het jacht gemonteerd worden, geheel of gedeeltelijk benedendeks.

Afbeelding: De 'ingeschoven' ELECTROMAST voor op dek.   

Complete kit om installatie te vergemakkelijken

De Nautimove ELECTROMAST kan worden aangevuld met allerlei benodigde accessoires: een afdekkap die de flens gelijk met het dek afsluit; een flens voor het bevestigen van supportkabels; een haspel en kabelgeleidingsrol voor de voedingskabel van de lampen; verlichtingssteunen en ook de boven- en eventuele tussenflens voor de bevestiging aan de romp.

,,Het doel is om een complete kit voor te bereiden om alle handelingen op de werf te vergemakkelijken en te versnellen, en de installatie- en ontwerptijden van de werf te minimaliseren.” Veel van de hierboven genoemde accessoires zijn volgens Van Rens gepersonaliseerd, afhankelijk van de geometrie en het individuele superjacht, waardoor ze zich aanpassen aan de engineering die vooraf door de werf is gedefinieerd.