Ongecategoriseerd

Experimenteren met duurzaamheid

29 augustus 2017

In bepaalde sectoren – waaronder de chemische – is het niet altijd eenvoudig om ideeën voor duurzame oplossingen uit te testen of vanuit de laboratoriumfase op te schalen naar grootschaliger productie. Dit geldt voor bedrijven en zéker voor particulieren met briljante ingevingen. In Nederland zijn gelukkig verschillende locaties beschikbaar waar zowel grote als kleine bedrijven maar ook kennis- en onderwijsinstellingen naar hartenlust kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld Plant One Rotterdam en de Bioprocess Pilot Facility in Delft.

Eén van de aspecten van duurzaamheid is het maximaal hergebruiken van producten en materialen. Daarbij gaan we het liefst zo ver mogelijk terug naar de originele grondstof zodat deze volledig ‘schoon’ en met alle oorspronkelijke kwaliteiten opnieuw is in te zetten.

Plant One Rotterdam

Onderzoek naar processen om dit te bewerkstelligen worden onder meer uitgevoerd bij Plant One Rotterdam. Dit bedrijf realiseert en exploiteert een locatie in Rotterdam waar bedrijven en onderzoeksinstellingen hun innovatieve ideeën op duurzame schaal kunnen testen en op commerciële schaal produceren. Hierbij richten de verschillende partijen zich vooral op het inrichten van pilotinstallaties voor pyrolyse, CO2-afvang, H2-brandstof en waterbehandeling. Bijzonder aan Plant One Rotterdam is dat er ruimte beschikbaar is, aangevuld met voorzieningen als stoom, stikstof, perslucht en stikstof. Bovenal zijn hier de vergunningen aanwezig die verplicht zijn voor de handling en opslag van specifieke stoffen evenals kennis die nodig is om een eerste pilot goed te kunnen opzetten.

Een aansprekend project in het kader van duurzaamheid betreft hier het onderzoek van Ioniqa waar het PET Polyester uit afvalstromen zoals PET-flessen, tapijten en kleding wordt opgelost en weer afgebroken tot een kleurloze grondstof. Het is tot nu toe de hoogste graad van upcycling die we kennen waarbij het basismateriaal bestaat uit lage kwaliteit restmaterialen en het eindproduct basismateriaal van een hoge kwaliteit betreft. Dit specifieke proces zal in de nabije toekomst ook worden getest met andere materialen waarmee uiteindelijk een belangrijke reductie is te realiseren van het gebruik van ruwe olie voor de productie van kunststoffen.

Bioprocess Pilot Facility

Een gelijksoortig initiatief betreft BPF wat staat voor Bioprocess Pilot Facility. Deze pilot plant annex wetenschappelijk proeffaciliteit bevindt zich op het terrein van DSM en biedt industriële partners en onderzoeksinstellingen de ruimte en apparatuur om onderzoek te doen naar de volgende generatie biotechnologische processen. Ook hier gaat het voornamelijk om het doorontwikkelen van processen die zich op laboratorium schaal inmiddels hebben bewezen maar nog niet gereed zijn voor toepassing in grootschalige productieplants.

Centraal bij BPF staat ‘biobased’. Een thema waarbij het voornamelijk gaat om het gebruik én hergebruik van hernieuwbare bronnen (plantaardig materiaal) voor de productie van chemicaliën, materialen en brandstoffen. Deze bronnen kunnen hiervoor speciaal worden geteeld maar kunnen ook afkomstig zijn van andere processen waar het materiaal als ‘afval’ wordt afgevoerd. Via verschillende processen zoals scheidingsprocessen (destillatie, filtratie enz.) en chemische processen in combinatie met bacteriën worden de gewenste stoffen uit het plantaardige materiaal gehaald en omgezet naar gewenste producten. Door gebruik te maken van deze hernieuwbare bronnen worden er geen fossiele grondstoffen verbruikt waarmee biobased een serieuze bijdrage levert aan de kennisgedreven biobased economie en hiermee het begrip duurzaamheid.

Een voorbeeld van een onderzoek dat hier wordt uitgevoerd betreft het project Agrimax. Hier worden de mogelijkheden onderzocht om voedsel dat in de keten van boeren tot consumenten verloren gaat (dit is ongeveer een derde deel!) alsnog kan worden gebruikt door waardevolle stoffen hieraan te onttrekken. Deze stoffen zijn vervolgens te gebruiken voor onder meer de verpakkingsindustrie, voeding en agri-materialen zoals biologische kunstmest.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's