Industriële automatisering

Logistiek slim en crisisbestendig maken

16 mei 2023
Marc Vissers

Door meerdere crises wordt intralogistiek steeds belangrijker. Meer goederen op voorraad, er ontstaan nieuwe distributiekanalen, de kosten moeten omlaag, consumenten eisen duurzaamheid in de supply chain, fabrieken draaien 24/7, lange onderhoudsstops behoren tot het verleden, er is een gebrek aan personeel én leverbetrouwbaarheid is vereist. Lenze is zich bewust van de uitdagingen van zijn klanten en demonstreerde onllangs op vakbeurs Logimat 2023 in Stuttgart het samenspel tussen automatisering, aandrijftechniek en digitale engineering om uitdagingen aan te gaan, processen te optimaliseren en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het doel: het magazijn slimmer maken.

Lenze presenteert een nieuwe generatie decentrale frequentieregelaars voor de horizontale transporttechniek: de i-serie motec. De regelaar voldoet aan de eisen van de klant, zoals enerzijds het inkorten van de engineeringtijden dankzij minimale variantie en anderzijds energiebesparing. Dankzij het aandrijfontwerp via EASY System Designer realiseert het systeem energiebesparingen tot wel 30 procent.

Het nieuw ontwikkelde component kan op de motor of aan de wand worden gemonteerd en vermogens van 0,37 kW tot 45 kW zijn mogelijk. De geïntegreerde regeneratieve unit zorgt voor extra besparingen. De belofte van de ontwikkelaars: regeneratieve energie gaat niet verloren in remweerstanden en wordt zonder extra hardwarekosten teruggevoerd naar het net. Bovendien worden synchrone motoren volledig zonder sensoren geregeld.

Aandrijfsysteem als sensor

De IO-Link masterfunctionaliteit vermindert de bekabeling voor de medewerkers. Tegelijkertijd verzamelen gebruikers er gegevens mee en geven deze door aan een hoger systeem. Door het scannen van het digitale typeplaatje hebben gebruikers snel toegang tot productgegevens en de Lenze Information Hub.  Dankzij de geïntegreerde oscilloscoopfunctie wordt het aandrijfsysteem een sensor in de transporttechniek. De nieuwe ontwikkeling registreert de motorstroom in hoge resolutie.

Met de verkregen gegevens kunnen bedrijven nu weten wat er in het systeem gebeurt en vervolgens in een tweede stap uitzoeken waarom er iets in het systeem gebeurt en zo voorspellingen formuleren. Lenze vertrouwt op de combinatie van de IT en de OT-wereld, en op IT-expertise en domeinkennis in de intralogistiek. Dit maakt het mogelijk om installaties te optimaliseren, kosten te verlagen en een nieuw digitaal bedrijfsmodel aan te boren.

Een ander resultaat van de interactie tussen IT en OT is asset- en ticketmanagement voor een betere machinebeschikbaarheid. Lenze heeft hiervoor een portal ontwikkeld die direct gekoppeld is aan de machines van de OEM. Bij een storing kan de machine automatisch een ticket aanmaken, zodat de servicemonteur in een vroeg stadium wordt geïnformeerd. In het ticket kan de servicetechnicus lezen om welk onderdeel, om welk model en welke variant het gaat, wat het serienummer is en waar het onderdeel in de topologie van de machine is geïnstalleerd.

Verkeerde informatie door verouderde documentatie is uitgesloten.  De informatie komt rechtstreeks van de PLC, die altijd de consistente actuele toestand weergeeft. Aangezien het platform fabrikantneutraal en gebaseerd is op open standaarden, kunnen niet alleen Lenze-producten worden opgevraagd. De sensorspecialisten van SICK maken al deel uit van de oplossing.

Modulaire engineering

Een tweede digitale oplossing die de engineering vereenvoudigt, is FAST. Met de software engineering modules van Lenze FAST bundelen de automatiseringsspecialisten kant-en-klare functies voor de stapelkranen van de nieuwste generatie. Lenze FAST helpt ontwikkelaars om machines modulair op te bouwen. Dit bespaart engineeringtijd en tilt systemen naar een nieuw niveau, omdat gebruikers beschikken over een uit te breiden basiskader voor machinetoepassingen.

De belangrijkste besturingscommando's kunnen onafhankelijk van de bovenliggende besturing worden uitgevoerd en de inbedrijfstelling wordt vereenvoudigd door een grafische gebruikersinterface. De integratie van klantspecifieke knowhow of extra functies is mogelijk dankzij de open IEC 61131-omgeving.

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2023

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland
073 645 6500