Software

Hoe werktuigbouwkunde-apps het werk makkelijker maken

11 mei 2023
Herman de Haan

Als werktuigbouwkundige engineer zijn er talloze taken die moeten worden uitgevoerd, van het ontwerpen en modelleren van mechanische systemen tot het analyseren en testen van prototypes en het onderhouden van machines en apparatuur. Gelukkig zijn er apps die speciaal zijn ontworpen om ingenieurs in deze branche te ondersteunen en hun werk gemakkelijker te maken.

In dit artikel gaan we verschillende soorten apps bespreken die worden gebruikt in de werktuigbouwkunde en hoe ze engineers helpen bij het ontwerpen, testen en onderhouden van complexe systemen. We zullen ook bespreken hoe een app laten maken uitkomst kan bieden bij specifieke problemen en het stroomlijnen van processen.

Ontwerpen en modelleren

Het ontwerpen van mechanische systemen is één van de belangrijkste taken van een werktuigbouwkundig engineer. Om deze taak gemakkelijker te maken, zijn er speciale apps beschikbaar zoals SolidWorks. Deze app biedt ingenieurs de mogelijkheid om 3D-modellen van ontwerpen te maken en deze in real-time te visualiseren en te testen. Dankzij de mogelijkheid om het ontwerp binnen de app te manipuleren en aan te passen, kunnen engineers snel aanpassingen maken zodat het ontwerp voldoet aan de gewenste specificaties.

Analyseren en testen

Wanneer het ontwerp van het mechanische systeem is voltooid, begint de volgende fase: testen en analyseren. Hier komt de werktuigbouwkunde-app ANSYS Mechanical van pas. Deze app maakt het mogelijk om simulaties uit te voeren en te analyseren, waardoor de engineer een beeld krijgt van hoe het systeem zich zal gedragen in verschillende omstandigheden. Door deze simulaties kan de engineer eventuele problemen identificeren en oplossen voordat het systeem wordt gebouwd en geïmplementeerd. Dit voorkomt kostbare fouten en zorgt ervoor dat het systeem optimaal presteert.

Data en documentatie

Binnen het werktuigbouwkundige ontwerp- en fabricageproces is het beheren van de enorme hoeveelheid gegevens en documentatie een enorme uitdaging. Autodesk Vault kan uitkomst bieden. Deze app biedt engineers een centrale locatie om gegevens en documentatie te beheren, waardoor teamleden gemakkelijk toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben om hun werk uit te voeren. Hierdoor wordt het risico op het verliezen of beschadigen van gegevens verminderd en wordt het beheren van de gegevensstroom een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Een app laten maken

Als je als werktuigbouwkundige engineer merkt dat bestaande apps niet aan jouw specifieke behoeften voldoen, kan het een goed idee zijn om jouw eigen app te laten ontwikkelen door DTT. Je kunt een app-ontwikkelaar inhuren die ervaring heeft met het maken van werktuigbouwkundige apps of door zelf een team van ontwikkelaars op te zetten. Door een app op maat te laten maken, kun je specifieke problemen oplossen en processen stroomlijnen, waardoor je werk efficiënter en effectiever wordt.

Laatst bijgewerkt: 17 mei 2023

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854