products4engineers

Klimaat 6000m2 serverruimte optimaal geregeld

08 May 2017 • P4E.nl • Danfoss Drives

Internet is onmisbaar, vanzelfsprekend, snel en betrouwbaar. Het plaatsen, faciliteren en onderhouden van krachtige, dure servers gebeurt meestal in datacenters. Equinix beheert wereldwijd ca. 145 datacenters, waarvan er 7 in Amsterdam staan, met de 8e in aanbouw. Het energieverbruik van de benodigde pompen en ventilatoren wordt drastisch verminderd met behulp van Danfoss frequentieregelaars.

Etienne Boeracker, Senior IBX Facility Engineer bij Equinix, staat bij de site in Amsterdam-Zuid, met 6 zones van elk 1000 m2, totaal 6000m2. Hier moet alles in orde zijn; de temperatuur, de vochtigheid, de kwaliteit van de netspanning, de netwerken, zodat de apparatuur 100% doordraait. Uitval is geen optie. Klantenservers nemen ca. 6,2 MW aan vermogen op. Al die energie wordt uiteindelijk omgezet in warmte, die zo goed mogelijk moet worden afgevoerd om een lange levensduur van de gevoelige digitale apparatuur te kunnen waarborgen. Hiervoor zijn zelfs 6 koeltorens op het dak van het pand opgenomen. Dit om zelfs onder de meest extreme omstandigheden door te kunnen draaien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ondergrondse Aquifer Thermal Energy Storage, afgekort ATES, in plaats van mechanische koeling. ATES is een innovatieve thermische technologie om de koude in winter te kunnen opslaan en te gebruiken in de warme zomermaanden. Duurzaamheid, dus het zo efficiënt mogelijk omgaan met de energie, is van groot belang.”

Danfoss frequentieregelaars

“Voor alle pompen en ventilatoren worden Danfoss frequentieregelaars gebruikt. De investering van een regelaar verdienen we binnen enkele maanden terug. Naast de energiebesparing in de motor door een lager toerental, draaien de pompen op een zo hoog mogelijk hydraulisch rendement. Door in de juiste curve te draaien wordt ook nog eens de levensduur van de pomp verlengd, wat door monitoren op de pomp gevolgd kan worden.”

Boeracker: “In deze site draaien ca. 135 Danfoss frequentieomvormers, type VLT® HVAC Drive FC 102, vermogens van 1 tot 45 KW. Die zijn uiterst betrouwbaar. En als er toch iets aan de hand is word ik altijd goed en snel geholpen. 
De frequentieomvormers communiceren via Modbus met een hoger gelegen gebouwbeheersysteem. Er komt enorm veel informatie uit de frequentieomvormer welke in het CMS (Cooling Management Systeem) wordt geladen waarmee we weer de juiste beslissingen kunnen nemen. Alles is vanaf afstand te monitoren en te analyseren.”

Roy Looren en Etienne Boeracker

Voor Boeracker is de kwaliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van benodigde apparatuur enorm belangrijk, maar spelen ook de service en de relatie met de leverancier een grote rol bij de keuze van bijv. frequentieregelaars. “Onze standaard is Danfoss HVAC Drive FC 102 in IP55 behuizing. Dankzij AMA (Automatische Motor Adaptie) is de inbedrijfstelling nog sneller met een optimaal zuinige combinatie van motor en omvormer tot gevolg.”

Preventief onderhoud

Een installatie van deze omvang kan alleen betrouwbaar functioneren als er regelmatig volgens een strakke planning preventief onderhoud plaats vindt. Hiermee worden storingen (correctief onderhoud) tot een minimum beperkt. De informatie uit de frequentieomvormers helpt hier enorm bij.

Kortom, Etienne Boeracker is uiterst tevreden. Hij heeft de installaties prima onder controle en weet een extreem hoge betrouwbaarheid te behalen.

Gerelateerde blogs