Industriële automatisering

Lenze toont hoe samenspel IT en OT machinebouwers concurrentievoordeel oplevert

16 mei 2023
Marc Vissers

Machine- en installatiebouw is een motor van de economie en houdt miljoenen mensen aan het werk. De orderboeken? Goed gevuld. De personeelsbezetting? Hoog. So far, so good - maar de economische situatie verzwakt. De vertegenwoordigers van de industrie fronsen de wenkbrauwen. Hoge kosten en innovatiedruk stellen hen voor enorme uitdagingen. Lenze pakt met zijn oplossingen de drie grote 'bouwplaatsen' aan: demografie, digitalisering en decarbonisatie, en zet in op Smart Data en het open automatiseringsplatform Nupano.

Op de Hannover Messe 2023 liet de automatisatiespecialist uit Hamelen onlangs zien hoe engineeringtijd kan worden ingekort, een lager energieverbruik kan worden gerealiseerd en middelen kunnen worden bespaard gedurende de gehele levenscyclus van de machine door gebruik van informatietechnologie (IT) en Smart Data.

Het economische succes van machinebouwers wordt in toenemende mate bepaald door hun vermogen zich te onderscheiden door middel van aanvullende digitale services en nieuwe bedrijfsmodellen. "Wie niet meekan, zal groeiende inkomstenstromen overdragen aan softwarebedrijven en geleidelijk worden gedegradeerd tot onderdelenleverancier", verklaart Werner Paulin, Hoofd Nieuwe Automatiseringstechnologie bij Lenze. Helaas is er vaak een gebrek aan geschikte IT- en programmeervaardigheden bij de machinebouwindustrie, vooral bij het MKB. 

Deze situatie betreft ook Friedhelm Drünker, hoofd ontwikkeling bij een middelgrote machinebouwer. Hij heeft onlangs een wervingscampagne gemaakt voor drie ontwikkelingsposities. Sollicitaties? Eén. Te weinig voor de taken die hem en zijn team te wachten staan. Hoe slaagt hij erin aan de bal te blijven - en meer nog: de concurrentie voor te blijven? Drünker denkt aan een op AI gebaseerde app op machineniveau die de energie-efficiëntie van zijn machines verhoogt. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoe hij zijn seriemachines met verschillende apps kan uitrusten en geschikte versies kan combineren. 

Nupano geeft machinebouwers een concurrentievoordeel 

Het wederkerende antwoord in de automatiseringsindustrie op het genereren van nieuwe inkomstenstromen in het licht van een toenemend tekort aan geschoolde werknemers heet ‘platform’. De zogenaamde open platforms, marktplaatsen en ecosystemen zijn bij veel leveranciers in opkomst. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de problemen van Friedhelm Drünker over het algemeen niet oplossen. Omdat ze hem niet in staat stellen ‘eigen’ aanvullende diensten in de machine te integreren en te beheren - in tegenstelling tot Nupano van Lenze. "Met het open automatiseringsplatform Nupano biedt Lenze een belangrijke technologie aan waarvoor geen IT-kennis nodig is om deze te gebruiken. Daarmee onderscheidt ons platform zich duidelijk van andere op de markt", verklaart Annekatrin Konermann, Nupano Product Manager bij Lenze. 

Open IT-normen en eenvoudige bediening 

Met Nupano kunnen machinebouwers innovaties in de machine brengen en zelf het potentieel van digitalisering op machineniveau aanboren. Lenze vertrouwt op open standaarden, eenvoudige bediening en maximale beveiliging om knowhow te beschermen. "Bij de ontwikkeling is vanaf het begin gewerkt volgens 'Security by Designʻ. De broncode van de in Nupano beheerde apps blijft altijd bij de gebruiker. Gebruikers kunnen hun apps openbaar beschikbaar maken, maar dat hoeft niet. Via het groeiende partnernetwerk heb je nog steeds toegang tot publieke apps", legt Konermann uit. 

Hierdoor kan Drünker ook samenwerken met elk IT-bedrijf en innovatieve, digitale toepassingen ontwikkelen voor zijn machines, onafhankelijk van platform en hardware. Applicaties kunnen samen worden getest op het platform, en er wordt een release workflow en lifecycle strategie gecreëerd voor de gehele machine- en fabrieksvloot van zijn klant. "Wij bieden lifecycle management voor alle apps en hun versies. Dat is een groot voordeel van Nupano", verzekert Paulin. 

Machine- en app-beheer biedt ruimte voor eigen applicaties en openbare softwaremodules. "Onze klanten eisen een concurrentievoordeel van een platform. Ze willen geen publieke commodity-apps downloaden", zegt Konermann. Het team van Drünker houdt controle en toezicht op de apps met behulp van Nupano lifecycle management. Bovendien kunnen ze de apps op een machine aanpassen zonder te hoeven programmeren (geen code). 

Smart Data maakt machines efficiënter en duurzamer 

Op Nupano vindt de klant nu beide - de applicaties en het overzicht van zijn machines als digitale tweeling. Via drag and drop versmelt de gebruiker zo het OT met de IT-wereld. "We moeten de softwaremodules eenvoudig en efficiënt in meer dan 1.000 of meer machines per jaar brengen, anders leveren we geen meerwaarde voor de klant", benadrukt Paulin. Via de digitale twin in het systeem komen de toepassingen op een industriële PC terecht waar ze worden uitgevoerd. 

Nupano laat zien dat Lenze holistisch denkt en operationele technologie (OT) combineert met moderne IT. Dat waardeert ook Drünker. Het open automatiseringsplatform verhoogt de kwaliteit, productiviteit, duurzaamheid en efficiëntie van zijn machines aanzienlijk. 

Dankzij de domeinkennis en toepassingsknowhow van Lenze bestrijkt Smart Data de gehele levenscyclus van de machine - van efficiënte planning tot implementatie en veilige werking tot eenvoudige recycling. Zo is het mogelijk om complexe processen en systemen in een virtuele omgeving te plannen en te simuleren om potentiële problemen vooraf te identificeren of om energie te optimaliseren. Voor machinebouwers betekent deze combinatie van OT en IT minder inspanning, minder energieverbruik, én dus meer inkomsten. 

Laatst bijgewerkt: 17 mei 2023

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland
073 645 6500