Industriële automatisering

Marktanalyse HMS: minder veldbussen, Industrial Ethernet in de lift

24 mei 2023
Herman de Haan

De totale industriële netwerkmarkt groeit dit jaar naar verwachting met 7 procent. Binnen deze markt vertoont Industrial Ethernet nog steeds de grootste groei en is nu goed voor 68 procent marktaandeel van alle nieuwe geïnstalleerde nodes (66 procent vorig jaar). Veldbussen dalen tot 24 procent (27). PROFINET en EtherNet/IP delen de eerste plaats op de netwerkranglijst met 18 procent marktaandeel, gevolgd door de sterke concurrent EtherCAT, nu op 12 procent. Dat staat in de jaarlijkse analyse van HMS Networks over de industriële netwerkmarkt in de fabrieksautomatisering.

De groei bij veldbussen vorig jaar was tijdelijk. In 2023 nemen nieuwe veldbusinstallaties met 5 procent af. PROFIBUS voert hier de lijst aan met 6 procent marktaandeel, maar dit is nauwelijks meer dan de 5 procent marktaandeel van Modbus-RTU. De veldbussen zijn samen goed voor 24 procent (27) van de markt in 2023. Maar hoewel het aantal nieuwe veldbus nodes afneemt, zullen veel apparaten, machines en fabrieken nog vele jaren blijven vertrouwen op de goed functionerende en bewezen veldbussen.

Wireless is de snelste groeier

De groei van wireless loopt in 2023 verder op tot 22 procent, omdat er steeds meer draadloze industriële netwerkoplossingen worden geïntroduceerd in de fabrieksautomatisering. Typische use cases zijn hier onder meer kabelvervanging, draadloze machinetoegang en connectiviteit met mobiele industriële installaties. Industriële netwerken zijn de sleutel tot productiviteit en duurzaamheid in de productiesector.

EtherNet/IP dominant in VS

Regionale netwerkvariaties EtherNet/IP, PROFINET en EtherCAT zijn toonaangevend in Europa en het Midden-Oosten, met PROFIBUS en Modbus-TCP op een tweede plaats. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, terwijl EtherCAT zich hier sterk ontwikkelt en marktaandeel wint. PROFINET is leidend in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door EtherNet/IP en de sterke concurrenten CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS en Modbus (RTU/TCP).

‘Inzicht middels machinedata belangrijk’

"Solide industriële netwerkconnectiviteit is de sleutel tot efficiënte productie, nodig voor het realiseren van productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in de fabrieksautomatisering", aldus Magnus Jansson, Product Marketing Director bij HMS Networks, Business Unit Anybus. "Kwaliteit, beveiliging, veiligheid en het verkrijgen van inzicht middels apparaat- en machinedata, zijn de belangrijkste drijfveren die we zien voor de verdere uitbreiding van industriële netwerken."

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's