Ongecategoriseerd

Online Marketing, hoe pakt u dat aan?

17 oktober 2017

Online marketing is hot. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en er liggen veel kansen voor bedrijven om hier hun voordeel mee te doen. Maar welke ontwikkelingen zijn nou van belang voor uw bedrijf en branche? En wat kunt u er concreet mee doen? Om deze vragen te bespreken organiseerden we op donderdag 12 oktober de eerste Products4Engineers netwerkbijeenkomst in het Woudagemaal in Lemmer. Een interactieve middag waarin de deelnemers door middel van twee presentaties bijgepraat werden over de nieuwste inzichten op het gebied van online marketing. Na de presentaties kregen de deelnemers een rondleiding door Woudagemaal, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld. In dit artikel krijgt u een korte wrap-up van de besproken onderwerpen en inzichten. Weet u bijvoorbeeld wat het meest gebruikte sociale medium van dit moment is? Lees het verderop.

Trends en ontwikkelingen in Online Marketing

Online marketing is een breed begrip. In zekere zin omvat het alle mogelijke manieren waarop bedrijven zichzelf of hun producten en diensten in de markt proberen te zetten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan technische zaken als zoekmachineoptimalisatie, betaald adverteren via Google AdWords en AdSense of het bouwen van een community via contentmarketing en social media. Aan de hand van onderstaande onderwerpen doorliep Marjolien Roesink van FIZZ Digital Agency in haar presentatie de trends en ontwikkelingen in de wereld van online marketing:

1. Social Media
2. Trends 2018
3. Facebook en B2B een goede combinatie?
4. YouTube is hot
5. Tien bruikbare tips

Social Media

Welke sociale medium denkt u dat het meest gebruikt wordt in Nederland momenteel? Instagram, LinkedIn, YouTube? Nee. Facebook dan? Nee, zelfs die niet. Het juiste antwoord is namelijk WhatsApp! De communicatie app is inmiddels acht jaar oud en heeft al 10,9 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan 7,8 miljoen er dagelijks gebruik van maken. En WhatsApp lijkt zijn top nog niet bereikt te hebben, deze 7,8 miljoen is 11% meer dan de 7 miljoen in 2016.

Top-5 platformen Nederland

Maar wat zeggen deze aantallen over uw doelgroep? Daarvoor gaan we een stapje verder en kijken we naar het gebruik per leeftijdscategorie. Hierin zien we dat de adaptatie van sociale media natuurlijk begint bij de jongeren en naarmate de leeftijd stijgt afneemt. Toch zijn er enkele verrassende cijfers te zien, zoals bijvoorbeeld het percentage 65+ers dat gebruik maakt van WhatsApp en Facebook.

Gebruik Social Media per leeftijdscategorie

Trends 2018

Voor volgend jaar zijn een aantal belangrijke trends te onderscheiden, namelijk:

1. Stijging gebruik social media onder ouderen zet ook komend jaar gestaag door. Jongeren haken niet af, dus social media als medium blijft groeien.
2. Facebook, WhatsApp en YouTube vormen volgend jaar nog steeds de top 3, ook onder jongeren.
3. Instagram is volgend jaar qua dagelijks gebruik groter dan YouTube.
4. Snapchat zal stijgen en Twitter voorbijgaan als het gaat om totaal verbruik.

Trends en ontwikkelingen

Welke algemene trends zien we in de markt?

  1. Voice search blijft groeien
    Men gebruikt steeds vaker de stem om te zoeken, de methodes hiervoor zoals Siri en Google Voice Search worden ook steeds beter. Verandert dit dan ook de zoekopdrachten? Waarschijnlijk wel, want gesproken zoekopdrachten zijn vaak langer en specifieker dan getypte opdrachten. Hier moet u dus rekening mee houden bij het schrijven van uw teksten.

  2. Chatfunctie neemt toe
    Ook online is persoonlijk contact nog steeds belangrijk. Men wil snel antwoord wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn. Ook het zoeken naar een stukje betrouwbaarheid speelt hierin een belangrijke rol.

  3. Video advertising blijft groeien
    Wereldwijd bezoeken één miljard mensen per maand YouTube, een enorm aantal. Ook het online adverteren door middel van video blijft groeien en zal op den duur misschien wel gevestigde methoden als tv gaan vervangen.

  4. Marketing automation
    Online marketing biedt vele mogelijkheden, maar kost ook veel tijd om te implementeren. De trend van marketing automation speelt hier op in.

  5. Big data
    Data is king. Hoe meer u weet over uw doelgroep en waar zij zich bevinden, hoe makkelijker u het juiste kanaal en de juiste boodschap kan kiezen.

  6. De mobiele strijd gaat door
    Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking bezit een smartphone en heeft 24 uur per dag toegang tot internet, wees erbij met uw bedrijf!

  7. Content
    De tijd dat u uw klanten met ‘simpele’ marketingboodschappen kon bereiken lijkt wel voorbij. Het creëren van waardevolle content wordt steeds belangrijker.

Facebook en B2B een goede combinatie?

Met 10,4 gebruikers in Nederland verdient Facebook het om apart bij stil te staan. Het medium dat oorspronkelijk begon om te linken met familie en vrienden is inmiddels ook al enige tijd erg populair onder bedrijven. Maar is het ook geschikt voor B2B? Het antwoord is simpel: ja!
Facebook is een ideaal medium om in contact te blijven met uw doelgroep, juist vanwege het grote aantal gebruikers. Adverteren via Facebook is niet duur en maakt gebruik van uitgebreide doelgroeptargeting, waardoor u zeer specifiek kunt adverteren. Daarnaast zijn uw advertenties zeer goed meetbaar en kunt u het medium ook gebruiken als extra service kanaal. Ook is gebleken dat veel inkopers onderzoek doen op Facebook, dus u wordt er verwacht aanwezig te zijn.

YouTube is hot

Wereldwijd bezoeken één miljard mensen per maand YouTube, het is zelfs de grootste zoekmachine ter wereld op Google na. Adverteren op YouTube biedt dan ook oneindige mogelijkheden. Ze kunnen zeer doelgroepgericht vertoond worden en de kosten per klik of vertoning zijn relatief laag, wat het een zeer toegankelijke methode maakt voor het MKB. Door de combinatie van beeld met geluid zorgen video advertenties ook voor een hoge mate van betrokkenheid van de kijkers met jouw merk.

"In 2020 zal 50% (of meer) van uw marketingbudget uit video bestaan"

YouTube biedt verschillende mogelijkheden om te adverteren:

  • Adverteren vóór video's
  • Adverteren in de zoekresultaten
  • Adverteren met banners naast video's
  • Remarketing (opnieuw bereiken van mensen die uw video hebben bekeken)

Tien bruikbare tips voor uw online marketing

1. Zorg voor een strategie
2. Zorg voor een responsive website
3. Verzamel uw eigen big data
4. Zorg dat u vindbaar bent
5. Wees onderscheidend
6. Maak van uw klant een ambassadeur
7. Pas contentmarketing toe
8. Wees tekstueel én visueel aanwezig
9. Blijf optimaliseren
10. Meten is weten!

 

Online Marketing en Lead Generatie, van volger tot klant

Binnen Geomares maken we gebruik van onze ruime ervaring in online zakelijke platformen zoals Products4Engineers.nl en Geo-matching.com. Door het optimaliseren en ontwikkelen van deze platformen hebben we inmiddels veel kennis opgedaan op het gebied van online marketing, zo zijn we dagelijks bezig met zaken als SEO, SEA, email marketing, social media en conversieoptimalisatie.

Gemiddeld heeft een website 30% tot 35% terugkerende bezoekers, er blijft dus nog veel potentieel liggen dat niet meer terugkomt. Ook zijn er gemiddeld zo’n 6 tot 8 ‘touch points’ nodig voordat een prospect klant wordt. Aan de hand van onderstaande onderwerpen nam Peter Tapken, werkzaam bij Geomares als contentmanager van Geo-matching.com ons mee door dit proces en gaf bruikbare tips hoe dit proces te verbeteren valt.

1. Content creëren en distribueren
2. Bezoek converteren en doelen instellen

Content creëren en distribueren

Sales FunnelWanneer u aan de slag gaat met content creatie is het belangrijk om vooraf een duidelijke strategie te bepalen. Wat is het doel van de content? Ontvangt u liever 5 relevante bezoekers dan 50 irrelevante? Dan is het van belang om uw content hier ook op af te stemmen. Wees behulpzaam, onderscheidend en niet te commercieel, dit beïnvloedt het beeld dat de bezoeker van u krijgt op een positieve wijze. Deze bezoekers leveren u niet direct omzet op, maar ze betalen wel met door de data die ze achterlaten. U focust zich hierbij dus op de eerste fase van de sales funnel: awareness.

Voorbeeld: Indium, One Engineer to Another
Het online platform Indium is een goed voorbeeld van het inspelen op de behoefte van de doelgroep. De vragen die zij ontvangen via verschillende kanalen worden gebruikt om content te creëren. Deze content is zeer relevant, het zijn immers vragen die uit de doelgroep zelf komen. Vanwege de hoge mate van behulpzaamheid en relevantie wordt deze content ook makkelijk gedeeld waardoor Indium zichtbaar wordt onder een nog grotere groep met relevante mensen.

Voorbeeld: Volvo Hero Content
Volvo gebruikt video content om de nieuwste systemen in hun trucks kenbaar te maken. Maar dit doen ze niet zomaar, ze schakelden de hulp van de Belgische acteur Jean-Claude van Damme in. Met onderstaand filmpje kregen ze het voor elkaar om viral te gaan en daarmee een zeer grote doelgroep te bereiken. Door middel van de ondersteunende content onder deze video maakten ze vervolgens een onderscheid in de relevante en niet-relevante bezoekers en verzamelden ze data voor opeenvolgende campagnes.

Naast het creëren van content is ook de distributie ervan natuurlijk erg belangrijk. Één van de meest gebruikte tools hiervoor is Social Media. Wanneer u hiermee aan de slag gaat is het belangrijk om de volgende tips in ogenschouw te nemen:

1. Wees herkenbaar qua stijl en inhoud
2. Gebruik tools om content te distribueren over meerdere kanalen (bijv. Hootsuite)
3. Maak een contentplanning voor regelmatige posts

Ook uw eigen website ook een goed middel voor contentdistributie. Wanneer u deze namelijk door middel van SEO (Search Engine Optimization) juist inricht wordt u eenvoudig geïndexeerd door Google en verschijnt u in de zoekresultaten van ’s wereld grootste zoekmachine. Om dit goed in te richten kunt u gebruik maken van SEO tools zoals MOZ of Ahrefs, hiermee kunt u uw website onder anderen testen op fouten en testen hoe artikelen scoren op bepaalde zoekwoorden.

Naast bovenstaande kanalen is het ook goed om gebruik te maken van partnerplatforms zoals Products4Engineers.nl. U bereikt hiermee niet alleen een grotere relevante doelgroep, maar bouwt ook aan uw linkprofiel wat weer goed is voor uw SEO. Bedenk bij het plaatsen van content op partnerplatforms wel altijd goed wat uw doel is en hoe de content hierop aansluit. Vaak is het verstandig om de content hier op aan te passen voor een optimaal resultaat.

Remarketing
Een slimme manier om websitebezoekers terug te laten keren naar uw website is het gebruik maken van remarketing. Door middel van het plaatsen van een cookie kunt u uw websitebezoekers indelen in segmenten en vervolgens retargeten met gerichte advertenties.

Bezoek converteren en doelen instellen

Voor u aan de slag gaat met het binnenhalen van bezoekers op uw website is het aan te raden om te bepalen welke conversies en doelen u wilt bijhouden. Daarmee kunt u namelijk makkelijker potentiële leads onderscheiden en waarde creëren voor uw bedrijf. Met andere woorden: hoe zorgt u ervoor dat uw marketingactiviteiten bijdragen aan de gestelde doelen? Wanneer we denken aan conversies zijn bijvoorbeeld contactaanvragen en het verzamelen van emailadressen een goed begin.

Een goed voorbeeld van leadgeneratie op maat is dit artikel wat geschreven is door Geomares voor één van onze klanten. Voor de promotie van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onze websites, database en social media. Het artikel is 1500 keer bekeken in een zeer korte tijd en leverde 8 concrete contactaanvragen op.

Emails verzamelen
Voor het verzamelen van emailadressen kunt u gebruik maken van eenvoudige tools zoals Mailchimp of OptinMonster. Hiermee kunt u zowel algemene pop-ups (meld je aan de voor nieuwsbrief!) aanmaken, als ook specifieke pop-ups op geselecteerde pagina’s (meer weten over dit project?). Maandelijks zijn via deze tools talloze emailadressen te verzamelen die u anders was misgelopen.

Doelen instellen
Heeft u uw website al gekoppeld aan Google Analytics of een andere analysetool? Dan kunt u ook doelen/conversies instellen via dit programma. Vervolgens wordt iedere behaald doel gelogd in het systeem en is ook de online salesfunnel te bekijken. Zo weet u altijd welk marketingkanaal voor u de meeste waarde heeft gehad en welke u misschien beter kunt schrappen of verbeteren.

Tips en aanbevelingen

1. Maak content een onderdeel van uw marketingplan.
2. Gebruik data voor gerichte marketing. Blijf in het zichtveld van prospects en klanten.
3. Houd doelen bij en focus op conversie.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023