products4engineers

Optimale en bedrijfszekere persluchtvoorziening

01 April 2021 • Sjors • Q Plus BV
Q Plus bv - Optimale en bedrijfszekere persluchtvoorziening

Koremans groep uit Oud Gastel, één van de Naili erkende dealers in Nederland, heeft in samenwerking met Q Plus een mooi project opgeleverd bij Antwerpse Staal Services. Dit dienstverlenende familiebedrijf levert staalplaten en Holland Profiel en voorziet in aanvullende diensten zoals: stralen, conserveren, het delen van platen in handelbare formaten en diverse keuringen.

Door de expertise van Koremans groep en Q Plus is er vanuit de klant een vraagstelling neergelegd om tot de meest optimale en bedrijfszekere persluchtvoorziening te komen voor een nieuwbouw situatie ter uitbreiding van de productiefaciliteit. TCO (Total Cost of Ownership) is hierbij een belangrijke factor. Het voordeel van een schottencompressor ten opzichte van andere technieken is de eenvoud van de machine. Hierdoor zijn onderhoudswerkzaamheden van een dergelijke machine snel en makkelijk te realiseren. Tel daarbij op dat er zeer weinig aan slijtage onderhevige delen aanwezig zijn en je komt al snel tot de conclusie dat hier de eerste winst in de TCO te behalen valt.

Daarnaast is op energieverbruik grote winst te behalen. Doordat de compressorolie geen lange nakoeltijd nodig heeft is de nadraaitijd (nullast) te verwaarlozen in vergelijking tot bijvoorbeeld een schroefcompressor. In deze situatie is er gekozen om drie kleinere 7.5 kW compressoren in cascade op te stellen in plaats van één grote 22 kW compressor. Tijdens de verbruiksanalyse bleek dat slechts in enkele piek situaties een capaciteit benodigd was van 22kW; op alle andere momenten van de dag blijkt 15 kW meer dan afdoende.

Door deze opstelling is naast energiebesparing ook direct een back-up situatie gecreëerd. Doordat er veelal maar vraag is voor twee compressoren staat er altijd één compressor als back-up en zal door de cascaderegeling de bedrijfsuren gelijk oplopen. Hierdoor worden de onderhoudskosten verspreid. Conclusie; een energetisch optimale oplossing met een lage TCO en goede redundantie.

Naast de verbruiksanalyse is er een inventarisatie gedaan van benodigde persluchtkwaliteit conform ISO8573-1:2010, gewenste locatie in het pand, benodigde buffers en persluchtdistributie naar de verbruikers. Op basis hiervan is de aanleg van de complete technische ruimte en persluchtleidingen gerealiseerd. Naast het benodigde vloeroppervlak is er natuurlijk gekeken naar voldoende aanvoer van lucht en afvoer van de verwarmde koellucht door op maat gemaakte ventilatiekanalen. Naast de drie stuks Naili AB 7.5 kW compressoren zijn er de benodigde basisfiltratie (cycloon filter, grof filter, fijn filter), een adsorptiedroger en een 900 liter buffertank geplaatst. Om al deze componenten te verbinden is er gebruik gemaakt van het Sicomat leidingsysteem.

Heeft u een vergelijkbare situatie of wilt u meer informatie? Kijk dan op qplus.nl/p4e of neem direct contact met ons op. Onze engineers en technisch specialisten denken graag met u mee.  

Q Plus B.V.

Tel: +31 (0) 88 33 55 200
Mail: [email protected]
www.qplus.nl