products4engineers

Schakelaars met een antimicrobiële coating

03 November 2021 • Herman de Haan • SCHURTER Electronics B.V.
Volledig afgedichte schakelaars zoals de SCHURTER PSE zijn ideaal voor antimicrobiële coating.

Schakelaars die zichzelf desinfecteren. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor. Het is mogelijk.

Antimicrobiële coatings remmen de groei van micro-organismen en doden ze zelfs. Perfect geschikt voor medische technologie, sanitaire ruimtes en de voedingsmiddelenindustrie. Antimicrobieel? Wat betekent dat? Antiviraal en antibacterieel zijn ons wel bekend. Ze bestrijden respectievelijk virussen en bacteriën. Antimicrobieel staat voor microben. Microben of micro-organismen omvatten bacteriën, schimmels, schimmelsporen, microscopische algen en protozoa. Meestal worden ook virussen meegeteld, hoewel dit geen levende organismen in de ware zin van het woord zijn (ze hebben geen eigen metabolisme).

Antimicrobiële stoffen

Antimicrobiële stoffen zijn stoffen die de groei van micro-organismen afremmen of zelfs doden. Deze aanpak is niet nieuw, en er bestaan dan ook verschillende oplossingen naast elkaar op de markt. Zo worden alle ontsmettingsmiddelen tot de antimicrobiële stoffen gerekend. Er bestaan echter ook hoogtechnologische oppervlaktestructuren die een antimicrobiële werking hebben door de desinfecterende werking van zilver en koper of door middel van nanostructuren van titaniumdioxide.

Fotodynamische zelfreiniging

Het principe van de fotodynamica berust op de excitatie van een fotokatalysator door middel van lichtgolven uit het zichtbare spectrale bereik (400 - 700 nm). Door de overdracht van energie op de zuurstof in de omgeving ontstaat de zogenaamde singletzuurstof (1O2). Deze bijzonder reactieve zuurstofsoort doodt op doeltreffende wijze micro-organismen door oxidatie.

Bestrijding van smeerinfecties

Een groot aantal infectieziekten wordt overgedragen via besmette oppervlakken. Dit wordt smeerinfectie genoemd. Antimicrobiële coatings, vernissen en verven kunnen op talloze oppervlakken worden aangebracht. Zij zijn daarom ideaal voor voorzieningen waar de strengste hygiënenormen worden verlangd: ziekenhuizen, voedingsindustrie, scholen en bejaardentehuizen. Afhankelijk van de specifieke ziekteverwekker kunnen micro-organismen tot 16 maanden actief blijven: op de deurklink, in het openbaar vervoer, op het toetsenbord van de computer of bij de betaalautomaat.

Getest op schakelaars

In samenwerking met een traditionele Duits bedrijf dat verven produceert en vernissen voor zeer gespecialiseerde toepassingen, heeft SCHURTER het product op de proef gesteld. Het effect van een coating op schakelaars die werkt volgens dit fotodynamische principe werd getest. De resultaten waren zeer overtuigend. Alleen schakelaars met een groef in de omtrek - d.w.z. schakelaars met een mechanische slag – zijn iets moeilijker te coaten, omdat de coating in de binnenkant van de schakelaar zou kunnen vloeien. Voor deze schakelaars zou de coating beperkt moeten blijven tot de actuator en zou en vóór de eindmontage moeten worden aangebracht. Alle volledig afgedichte SCHURTER schakelaars (piëzo, capacitief of ToF) zijn geschikt voor deze upgrade.

SCHURTER heeft daarom besloten om deze uiterst effectieve upgrade als klantspecifieke variant aan te bieden. Schakelaars zijn immers één van de meest voorkomende interfaces tussen mens en machine. Des te belangrijker is het om de ideale schakelaar te vinden voor een bepaalde toepassing. SCHURTER staat bekend om haar op maat gemaakte oplossingen. 

Gerelateerde blogs en casestudies