products4engineers

Van tweepitter vanuit garage naar wereldspeler op gebied van onderhoudsvrije motion plastics

19 July 2021 • Herman de Haan • igus
Günter en Margret Blase voor de ‘replica’ van hun garage waarin het in 1964 allemaal begon voor igus. (Bron: igus B.V.)

In 1964 richtten Günter en Margret Blase in hun garage in Keulen-Mülheim het bedrijf igus op.

Anno 2021 bedient het internationaal opererende bedrijf klanten over de gehele wereld met haar smeermiddelvrije en onderhoudsvrije motion plastics.

Wanneer Günter Blase naar igus rijdt op zijn 90ste verjaardag, kan de oprichter van het bedrijf momenteel de voortgang van de bouw aanschouwen van het nieuwe bedrijfsgebouw op de B8. Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken naast het hoofdkantoor in Keulen Porz-Lind en is van verre herkenbaar dankzij haar kenmerkende gele pylonen. Dit is waar igus GmbH haar motion plastics ontwikkelt en produceert – hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen. 

Eerste bewegingskunststoffen

De tribo-polymeren worden overal ter wereld gebruikt om bewegende delen smeermiddelvrij, stil en lichtgewicht te maken – op theaterpodia en in mountain- bikes en kantoormeubilair, in offshore boortorens, kraansystemen, schepen en ruimteraketten. In 1965, een jaar na de oprichting, was dit alles nog ondenkbaar toen de eerste bewegingskunststoffen werden ontwikkeld in een garage van 55 vierkante meter in Keulen-Mülheim. 

Blase had al vroeg het potentieel van kunststof ingezien en realiseerde zich dat spuitgieten de sleutel kon zijn tot rationalisering in de industrie. Dus, na acht jaar een vaste baan te hebben gehad bij een bedrijf in de kunststoffenindustrie, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Zijn vrouw Margret, die onlangs ook haar 90ste verjaardag vierde, steunde zijn besluit. Als zelfstandig belastingadviseur nam zij ook de verantwoordelijkheid voor de boekhouding en de financiën van de nieuwe onderneming op zich, terwijl haar man zich op de productie concentreerde. Gedurende zes jaar produceerde igus motion plastics vanuit de garage als een eenvoudige onderaannemer voor een paar industriële klanten.

Veel veranderd sinds ‘garagejaren’

56 jaar later, ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het echtpaar, is een replica van de garage neergezet voor de 90.000 vierkante meter grote igus fabriekscampus die in 1994 door architect Sir Nicholas Grimshaw werd ontworpen. Binnen zijn een aantal mijlpalen uit de geschiedenis van Igus te zien, waaronder de eerste spuitgietmachine. Sinds de ‘garagejaren’  is er veel veranderd: het productassortiment omvat nu meer dan 200.000 onderdelen die uit voorraad kunnen worden geleverd en die variëren van voorspelbare kabelrups-systemen met garantie tot intelligente 3D-geprinte speciale onderdelen en robotonderdelen voor een kosteneffectieve kennismaking met automatisering.

‘Altijd klaar voor 50% minder en 50% meer’

Meer dan 4500 mensen in 35 igus-vestigingen over de hele wereld werken er elke dag aan om ervoor te zorgen dat klanten hun techniek kunnen verbeteren en tegelijkertijd kosten kunnen verlagen. Maar igus houdt nog steeds vast aan een stelregel van Günter Blase die nu meer dan ooit geldt: "We moeten altijd klaar zijn voor 50 procent minder en 50 procent meer." En de vroegtijdige uitbreiding van de opslagcapaciteit voor machines en grondstoffen tijdens de pandemie zorgt nog steeds voor relatief snelle levertijden in deze periode van snel economisch herstel. Het bouwen van een nieuwe fabriek zal deze ontwikkeling verder brengen in de toekomst.   

Gerelateerde blogs en casestudies