Industriële automatisering

Vision, Robotics & Motion toont slimme oplossingen voor de maakindustrie

04 juni 2023
Herman de Haan

Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak net zo uitdagend als tijdsintensief. Welke mogelijkheden zijn er? En welke manieren zijn er om dit in te voeren? De Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch staan op 7 en 8 juni geheel in teken van Vision, Robotics & Motion, de vakbeurs waar bezoekers slimme oplossingen vinden voor automatiseringen in de maakindustrie.

Strengere klanteisen, kortere doorlooptijden, hoge werkdruk en personeelstekort zijn de uitdagingen voor bedrijven in de industrie. Al deze factoren hebben direct impact op de effectiviteit en continuïteit van de productieomgeving en vragen om nog flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en sneller produceren. Tijdens de komende beurseditie tonen ruim honderd toonaangevende leveranciers uit de Benelux en Duitsland hun nieuwste ontwikkelingen en state-of-the-art slimme oplossingen op het gebied van Industry 4.0.

Op de beursvloer ontdekt de bezoeker een breed aanbod aan slimme productie- en automatiseringsoplossingen bij het aangaan van bovengenoemde uitdagingen. Zo kan de inzet van de robot naast de mens het personeelstekort terugdringen. Ook neemt de robot minder populair handmatig productiewerk uit handen van de mens. Wanneer men kiest voor aandrijving van de productie in combinatie met een robot, zal de productiesnelheid stijgen. Bovendien werkt de robot efficiënt en nauwkeurig. Vision speelt onder meer een belangrijke rol bij de kwaliteit en inspectie van de geproduceerde goederen. Deze technologie biedt overzicht in de systemen en processen en finetunen daarvan.

Alle slimme oplossingen onder één dak

De beurs biedt een uitgebreid expo- en demoplein. Hier delen maakbedrijven en vakexperts hun use cases en tips. Een van de technieken die te zien is, is de industrierobot met ‘zicht’, zodat die ziet dat er een pakje scheef ligt bij het palletteren. Ook zijn systemen te zien die complete logistieke processen zonder tussenkomst van de mens afhandelen, zoals bijvoorbeeld een plukrobot in geautomatiseerde kassen.

Ook maakt de bezoeker kennis met systemen die het mogelijk maken om de software van verschillende machines met elkaar data uit te laten uitwisselen voor het optimaal benutten van de productiecapaciteit. In de BOB - Baluff on Board bus van Baluff kunnen bezoekers live een compleet geïntegreerd systeem ervaren: van vision en optics tot motion control en data science oplossingen.

Voetbalrobots Studententeam Tech United

Vision, Robotics & Motion verwelkomt dit jaar een speciale deelnemer: Tech United. Dit multidisciplinaire team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de TU/e houdt zich bezig met de ontwikkeling van robotica. Hun diepgaande kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes wordt ingezet om (maatschappelijke) problemen op te lossen. Zo zijn de voetbalrobot en zorgrobots HERO, AMIGO en SERGIO inmiddels volop in bedrijf. De robots hebben al meerdere wereldtitels op hun naam staan.

Tijdens de beurs is het robotvoetbalteam in full action te zien. Dat is alvast een voorproefje op 2024, wanneer de RoboCup naar Eindhoven komt voor het wereldkampioenschap voor robots. De droom van het project is om halverwege de 21ste eeuw een team van volledig autonome humanoid robots te hebben ontwikkeld die kunnen winnen van de FIFA-wereldkampioen voetbal.

Congres met gevarieerd programma

Naast het expo- en demoplein, biedt Vision, Robotics & Motion een sterk inhoudelijk congres met een gevarieerd programma. Een van de lezingen in het programma is de lezing door Mark Naves (onderzoeker aan Hogeschool Windesheim): ‘Cobots vs. robots (in de industrie). Hij neemt op woensdag 7 juni bezoekers mee in de ontwikkeling van cobots en de mogelijkheden hiervan bij automatisering. Op donderdag 8 juni deelt Michael Finke (Product Manager Robots bij Mitsubishi Electric Europe – German Branch) zijn visie over predictive maintenance tijdens zijn lezing: ‘Robotics Predictive Maintenance with AI and Data Transfer into cloud systems’.

Finke gaat in op de gestructureerde aanpak van digitalisering van Mitsubishi Electric, rekening houdend met het niveau van digitaliseringsvolwassenheid van het bedrijf. Verder neemt Richard Hulskes (Co-founder Wevolver) de bezoekers mee in de nieuwste inzichten vanuit het Manufacturing Robotics Rapport 2023.

Kijk hier voor meer info over vakbeurs  Vision, Robotics & Motion.

Laatst bijgewerkt: 08 juni 2023

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854