Meet- en regeltechniek

Voordelen van draadloze technologie

29 november 2017

Het gebruik van draadloze technologieën in uw bedrijfsproces kan vaak goedkoper en praktischer uitpakken dan het gebruik van bekabeling. Draadloze systemen zijn makkelijk uit te breiden en overbruggen moeilijk bereikbare gebieden. Deze systemen bestaan uit een zender een ontvanger en in de meeste gevallen is ieder apparaat in staat om te zenden en te ontvangen. Ze maken gebruik van een protocol voor het verzenden van de data welke voor verschillende situaties nuttig zullen zijn.

WirelessHART-communicatieprotocol

Het HART-communicatieprotocol is een van de meest gebruikte protocollen vanwege zijn compatibiliteit met analoge 4-20 mA instrumenten. Het protocol is zowel met analoge als digitale instrumenten te gebruiken en kan dus vrij eenvoudig in uw huidige systeem verwerkt worden.  Het WirelessHART-communicatieprotocol is gebaseerd op HART en is gesynchroniseerd, zelf organiserend en zelfhelend. Het opereert in een netwerk van meerdere apparaten die allen met elkaar in contact staan voor het versturen van data. Ze vergroten elkaars bereik op die manier en zorgen voor veiligheid wanneer er een van de apparaten niet naar behoren werkt. WirelessHART is momenteel het meest gebruikte platform in de industrie. Het is verwerkt in allerlei soorten producten zoals bijvoorbeeld kleppenstellers, thermometers of adapters waarop je elk 4-20 mA veld apparaat kunt aansluiten.

ISA 100.11a

ISA 100.11a is een van de modernere protocollen en is de een na meest gebruikte. Het gebruikt een vergelijkbaar mechanisme voor het vormen van de draadloze verbinding en het vervoeren van data. Net als WirelessHART is het netwerk low power waardoor er gebruik gemaakt kan worden van baterijen i.p.v. bijvoorbeeld zonnepanelen. Het grootse verschil zit hem in het doel van het netwerk. WirelessHART is ontworpen om simpel en gemakkelijk in gebruik te zijn waar ISA 100.11a ontworpen is om flexibel en aanpasbaar te zijn. Door de complexiteit worden ISA 100.11a producten vaak van een producent gekocht om samenwerking in een netwerk te garanderen.

LoRaWAN

Een LoRaWAN netwerk bestaat uit meerdere low-power verbonden objecten (bijvoorbeeld sensoren gevoed door een batterijen) en sectie-nodes. De verbonden objecten zenden af en toe data naar de bijbehorende sectie-node die de data ontvangt, indien gewenst beoordeeld en weer door stuurt naar een server waar de data verder verwerkt kan worden. De objecten sturen deze data over een relatief kleine afstand waardoor ze weinig stroom verbruiken.

Power line communication

Dit is data over het elektriciteitsnet en is een veel gebruikte techniek. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het in en uit schakelen van lantarenpalen of in sommige soorten babyfoons. Het kan ook gebruikt worden om data van sensoren en andere apparaten te versturen in uw productieproces.

Bekijk alle draadloze systemen op Products4Engineers

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023