products4engineers

Wat is een drukmeter en welke soorten zijn er?

14 September 2017 • P4E.nl

Een drukmeter is een meetinstrument waarmee de druk van gassen en vloeistoffen gemeten kan worden. Drukmeters zijn op te delen in twee categorieën, namelijk een drukmeter en een drukverschilmeter.

Drukverschilmeters

Een drukverschilmeter heeft, zoals in onderstaande afbeelding (rechts) te zien is twee ingangen. Met deze twee ingangen kan de meter het verschil in druk meten tussen twee punten. Hiermee zou bijvoorbeeld de drukval over obstakels of filters in een buis gemeten kunnen worden.

Drukmeters

Naast drukverschilmeters zijn er ook drukmeters. Drukmeters zijn op te delen in 3 soorten. De eerste is een “gewone” drukmeter, deze meet over het algemeen de overdruk relatief aan de atmosferische druk. Er zijn ook drukmeters die een compartiment met een vaste druk hebben waaraan de te meten druk wordt gerelateerd.

Manometer WirelessHART
Rosemount WirelessHART drukmeter
Blauwe Lijn S4699 ST drukverschilmeter
Blauwe Lijn S4699 ST drukverschilmeter

 

Vacuümmeters

Een ander soort zijn de vacuüm meters, deze meten niet de overdruk maar de onderdruk. Vaak relatief aan de atmosferische druk. Echter, net als bij de “gewone” drukmeter hebben sommige vacuüm meters ook een afgesloten compartiment met een vaste druk waaraan de te meten druk gerelateerd kan worden.

Absolute drukmeters

Ten slotte zijn er de absolute drukmeters. Deze relateren de druk niet aan de omgeving maar aan een absoluut vacuüm. Deze absolute druk meters worden vooral gebruikt in situaties waarbij het belangrijk is te weten wat de exacte druk is. Zoals in een vliegtuig om de hoogte te bepalen, of bij het meten in bijna vacuüm condities.

Voor het kiezen van de juiste drukmeter moet met de volgende zaken rekening worden gehouden:

  • Wat is het bereik waarover gemeten moet worden? Moet er bijvoorbeeld overdruk of onderdruk gemeten worden.
  • Hoe accuraat moet de meting zijn?
  • Bij welke temperatuur moet er gemeten worden?

Klik hier voor alle drukmeters op P4E

Zoek snel op soort drukmeter:

Gerelateerde blogs