products4engineers

Wat is een niveaumeter en welke soorten zijn er?

08 May 2017 • P4E.nl

Een niveaumeter wordt gebruikt om, zoals de naam al doet vermoeden, een bepaald niveau te meten. Niveaumeters gaan ook wel door het leven als niveauschakelaars en worden in de meest uiteenlopende branches gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelen- en drankenindustrie waar zowel vloeibare vloeistoffen in tanks gemeten moeten worden, als kleverige vloeistoffen zoals stroop. Of de bulkindustrie waar zowel vaste als vloeibare vloeistoffen gemeten moeten worden in bijvoorbeeld tanks of silo’s.

Met veel mogelijke toepassingen komen ook verschillende niveaumeters om de hoek kijken. De meest gebruikte methoden zijn:

Ultrasone niveaumeting

 • Contactloos meten op basis van het looptijdverschil-principe waarbij de duur en intensiteit van de echo tussen punt A en B wordt gemeten.
 • Geschikt voor diverse vloeistoffen en stortgoederen in opslagtanks.

 

Optische niveaumeting

 • Meten op basis van lichtstralen.
 • Alleen geschikt voor schone en doorzichtige vloeistoffen.

 

Capacitieve niveaumeting

 • Contactloze detectie op basis van een elektrisch veld tussen sensor en bijvoorbeeld de wand van een tank.
 • Geschikt voor vaste stoffen, wisselende stoffen en vloeistoffen die geen bewegende delen bevatten.

 

Niveaumeting op basis van het trilvork principe

 • De frequentie van de trillingen wordt gedetecteerd en omgezet in een schakelsignaal.
 • Geen continue meting waardoor deze vorm van niveaumeting vooral wordt gebruikt voor specifieke detectietoepassingen in de wat extremere omstandigheden, zoals overloopbescherming.

 

Hydrostatische niveaumeting

 • Specialistische meting gebaseerd op hydrostatische druk, de druk die een vloeistof uitoefent op een object.
 • Worden vaak gebruikt wanneer standaard oplossingen niet toereikend zijn, bijvoorbeeld wanneer de bodem van een tanks lechts of niet detecteerbaar is of bij afwijkend gevormde tanks.

 

Radar niveaumeting

 • Niveaumeting op basis van microgolfpulsen. Onder te verdelen in geleide radar en vrije radar, waarbij de geleide radar microgolven via een antenne of kabel zendt en de vrije radar door lucht.
 • Geschikt voor betrouwbaar meten van vloeistofniveaus onder zware omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij de vorming van temperatuur- en damplagen.

 

Lichtlooptijdmeting met laser

 • Contactloos meten op basis van reflectie en detectie van uitgezonden pulsen.
 • Één van de meest gebruikte methodes, o.a. in vaste stoffen, ondoorzichtbare vloeistoffen en droge bulk.

 

Niveaumeters op Products4Engineers.nl

De leveranciers op P4E.nl bieden een breed scala aan niveaumeters en kunnen u uitstekend adviseren welke methode en meter het beste past bij uw situatie. Een ruim aanbod aan niveaumeters vind je hier.

Micropilot FMR10 en FMR20

Contactloze radar niveaumeters

Deze compacte radarmeters zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in water- en afvalwaterapplicaties. Ze zijn uitgerust met Bluetooth-technologie voor een gemakkelijke inbedrijfname, bediening op afstand en connectie met een handige onderhouds-app. Deze compacte radar is uitermate geschikt voor diverse niveaumetingen in de (afval) waterindustrie en bedrijfseigen utiliteit installaties.

361TEA brandstof niveaumeter

Vlotterschakelaar voor brandstofmeting

Speciaal ontworpen voor het gebruik in de vele variaties “Off-highway” voertuigen in de constructie, material handling en agrarische voertuigen. De 361TEA combineert de functies van niveaudetectie in een brandstof tank, en middels de aanvoer en afvoer tubing ook de verplaatsing van de brandstof door het voertuig. Dit resulteert in een handig en handelbaar product voor de brandstoftank, wat zich ook leent voor een eenvoudig productieproces. 

FineTek SC2400

Trilvorkniveauschakelaar

De SC2400-serie van FineTek is een compacte en aantrekkelijk geprijsde trilvorkniveauschakelaar. De trilvork is toepasbaar in zowel vloeistoffen als bulk. Door de BSP-draadaansluiting, transistoruitgang en hoge temperatuur- en drukcapaciteit is de SC2400 een uitstekende oplossing voor uiteenlopende installaties.

Optiflex 2200 C/F

Radar niveaumeter

De Krohne Optiflex 2200 C/F niveaumeter voor vloeistoffen en vaste stoffen, gebaseerd op de Time Domain Reflectometry (TDR) technologie. De kosteneffectieve meter is ontworpen voor tank- en silo applicaties in zowel de chemische industrie als in de olie en gas, energie, afvalwater, mijnbouw of pulp en papiersector.

Gerelateerde blogs