products4engineers

Wat is en doet een frequentieregelaar?

14 July 2022 • Herman de Haan
Met een frequentieregelaar kan het toerental van een elektromotor worden geregeld.

Met een frequentieregelaar wordt het toerental van een elektromotor geregeld. Een frequentieregelaar wordt ook wel een frequentieomvormer, motorregelaar of in de engineering een ‘drive’ genoemd.

Het apparaat kan de frequentie en spanning van de voeding veranderen en hiermee het toerental van de elektromotor. Alles dat wordt aangedreven met een elektromotor kan zo geregeld worden. Het stoppen en starten van een de elektrische motor, en wanneer en hoe snel dat moet gebeuren, kan met hulp van een frequentieregelaar worden gestuurd.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een frequentieregelaar te gebruiken. Een belangrijke natuurlijk is om het toerental en het koppel van de elektromotor simpelweg aan te passen aan de eisen van het (productie)proces waarin deze functioneert. Ook in het kader van energiebesparing is het erg nuttig om een motorregelaar in te zetten. Een frequentieregelaar kan het energieverbruik fors omlaag brengen in vergelijking tot systemen zonder regelaar, waarbij de elektromotor in principe altijd op volle kracht draait. Goed voor de verlaging van de CO2-uitstoot dus. Een ander bijkomend duurzaamheidsvoordeel is dat bij toepassing van frequentieregelaars de mechanische belasting van elektromotoren en systemen omlaag gaat en zo de levensduur omhoog.

Frequentieregelaars zijn er in verschillende soorten:

Open Loop frequentieregelaar

Bij een Open Loop frequentieregelaar komt de snelheid van de elektromotor niet altijd overeen met de aangeboden frequentie van de voedingspanning. Ook is in het lage frequentiegebied niet het complete koppel aanwezig. Bij toepassingen die een groot aanloopkoppel vereisen kan dit betekenen dat de motor niet wil opstarten. De Open Loop regeling wordt dan ook alleen ingezet bij eenvoudige toepassingen waarbij het niet nodig is om te werken met exacte snelheid en koppel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ventilatoren en pompen.  

Closed Loop frequentieregelaar

Bij een Closed Loop frequentieregelaar wordt met hulp van een snelheidsmeting op de motor gezorgd dat het toerental van de elektromotor binnen een bepaalde range blijft. Zo kan de snelheid en het koppel van de motor precies worden afgeregeld. Deze Closed-Loop regeling wordt voornamelijk gebruikt in toepassingen waarin snelheid precies geregeld moeten kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kritische industriële productieprocessen.

Eenfase- en driefasefrequentieregelaars

Eenfasefrequentieregelaars zijn voor lagere vermogens en zet de aangeboden éénfase 230 volt ingangsspanning om in driefasen. Hierdoor kan de frequentieregelaar een driefasen elektromotor aansturen. Eénfasige regelaars zijn vooral geschikt voor licht industriële toepassingen.

Driefasefrequentieregelaars voor grotere vermogens worden doorgaans gevoed met krachtstroom. Deze frequentieregelaar zet een constante driefase-ingangsspanning van om naar een variabele driefase-uitgangsspanning van 400 V met een regelbare frequentie. Driefasefrequentieregelaars worden onder andere toegepast bij zware industriële elektromotoren.

Op Productst4Engineers staan frequentieregelaars van verschillende leveranciers beschreven. Klik hier om deze te bekijken. 

Gerelateerde blogs en casestudies