products4engineers

Yaskawa frequentieregelaars voor 's werelds grootste reuzenrad

23 June 2022 • Herman de Haan • Yaskawa
De Ain Dubai is het hoogste en grootste reuzenrad ter wereld, 250 meter in doorsnee. In deze attractie worden drie frequentieregelaars van Yaskawa toegepast.

Met een diameter van 250 meter is de ‘Ain Dubai’ het grootste reuzenrad dat er bestaat. Met 's werelds eerste concave laadtransportband van Sunkid kunnen ongeveer 1.750 bezoekers per uur genieten van het uitzicht boven Dubai. De Oostenrijkse fabrikant Bruckschlögl is een wereldmarktleider in de levering van kleine skiliften en koos voor deze uitdagende taak frequentieregelaars van Yaskawa.

Vernoemd naar het Arabische woord voor ‘oog’, is Ain Dubai een magnifieke attractie in de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE): meer dan 11.000 ton staal werd gebruikt bij de constructie. Elk van de spaken is langer dan een voetbalveld. En elk van de 48 luxueus ingerichte hutten is groter dan twee dubbeldekkerbussen.

Een ander kenmerk van dit recordbrekende reuzenrad is de speciale laadtransportband. Deze kan tot 30 procent sneller bewegen en zo de capaciteit met 30 procent vergroten. Verder is de laadtransportband ook ontworpen als onderdeel van de noodevacuatieroute.

Eerste U-vormige laadtransportband

Bruckschlögl ontwikkelde en produceerde zowel de band als de toegangspoort. Het bedrijf is de belangrijkste innovatie- en designlocatie van de Sunkid-bedrijvenfamilie. Transportbanden van Sunkid (Sunkid Moving Carpet), die oorspronkelijk werden ontwikkeld als skitransporteurs en zich sindsdien duizend keer hebben bewezen in het personenvervoer, worden nu ook gebruikt in de pretparkindustrie en een grote verscheidenheid aan andere toepassingen wereldwijd.

De laadtransportband die voor Ain Dubai is gemaakt, is een van de meest indrukwekkende oplossingen van het bedrijf tot nu toe. De transportband is de eerste met een concave U-vorm die het specifieke ontwerp van het platform volgt. Ondertussen zorgt het ontwerp van de antistatische schakelkettingen voor de hoogste veiligheidsnormen, stille werking en slipweerstand. De kettingspanning elimineert trillingen. Last but not least gaat een speciale reinigingsfunctie de lokale klimatologische omstandigheden in Dubai, waaronder hitte, stof, wind en zoute zeelucht, effectief tegen. Het totale systeem voldoet aan de transportbandnorm EN 15700.

Uitdagingen voor aandrijftechniek

Omdat het reuzenrad continu draait, past de laadtransportband het snelheidsverschil tussen de roterende gondels en het statische platform optimaal aan om het noodzakelijke veiligheidsniveau en de maximaal haalbare capaciteit te bereiken. Hiervoor communiceert de standalone besturing voor de laadtransportband met de besturing voor het reuzenrad en toegangspoort. De normale snelheid is 0,2 m/s.

Drie frequentieregelaars uit de Yaskawa GA700-serie zorgen voor de besturing van de aandrijving. Er waren drie belangrijke redenen voor deze beslissing: ten eerste worden de frequentieregelaars met elkaar gesynchroniseerd via een intern bussysteem (Modbus) en zorgen ze ook voor een perfecte synchronisatie tussen de bewegingen van het wiel en de riem.

Ten tweede bieden ze een hoge mate van connectiviteit. Ze bieden interfaces voor alle gangbare veldbussen om integratie in verschillende systeemomgevingen mogelijk te maken. Concreet zijn dit: Ethernet/IP, Profibus, Profinet, EtherCAT, Powerlink, CANopen, DeviceNet, CC-Link en de Yaskawa-bus MECHATROLINK. De frequentieregelaars beschikken ook over een geïntegreerde RS-485-interface, waardoor ze met elkaar kunnen worden verbonden. Met één enkele optiekaart kunnen tot vijf frequentieregelaars worden aangestuurd, waardoor er minder kaarten nodig zijn.

Ten derde voldoen deze apparaten aan de hoge eisen voor beschikbaarheid, zelfs onder bijzonder uitdagende klimatologische omstandigheden. De regelaars verdragen bedrijfstemperaturen tot ten minste 50°C zonder reductie.