products4engineers

Als EMC van levensbelang is

14 September 2022 • Herman de Haan • SCHURTER Electronics B.V.
SCHURTER is fabrikant van elektronische en elektrische componenten. De producten zorgen voor veilige apparatuur dat gemakkelijk te gebruiken is.

Zodra draadloze communicatie tussen medische toepassingen wordt verstoord, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de patiënt.

Daarom is Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) een absolute noodzaak bij medische instrumenten. SCHURTER werkt samen met ontwikkelaars in de medische industrie aan applicaties die voldoen aan de strengste EMC-normen.

Bij patiënten met een geïmplanteerd device, zoals een pacemaker, verloopt de communicatie tussen het device en een controle-unit draadloos via een radiosignaal. Dat radiosignaal heeft een bepaalde frequentie en er mag dus geen storende straling rond dat frequentiegebied vrijkomen vanuit de elektronica in de gebruikte applicaties. Bij het ontwikkelen van dergelijke instrumenten speelt EMC dan ook een cruciale rol.

Bij de afbeelding: De printplaat van een touch controller heeft meerdere koperlagen.

Touch controller

Voor het design van de touch controller wordt gebruik gemaakt van een printplaat met meerdere koperlagen. De buitenste lagen werken als afscherming, zodat de signalen in de binnenste laag geen emissie kunnen veroorzaken. Bij kabelaansluitingen die wel contact hebben met de buitenwereld en bij de sensoraansluiting worden filtercomponenten geplaatst, zodat de storing vanuit de chip wordt tegengehouden. Voor de voeding worden lineaire regelaars gebruikt in plaats van geschakelde, want geschakelde regelaars produceren storingen.

LCD-scherm

Veel medische applicaties maken gebruik van een LCD-scherm, dat aangestuurd wordt met behulp van interne elektronica. Om de emissie van de interne elektronica te beperken kan een afschermfolie voor het LCD-scherm worden geplaatst. Hiervoor wordt een mesh folie gebruikt met een elektrisch geleidend raster, dat een afschermende functie heeft voor storing door de interne elektronica van het LCD-scherm. Waar veel van deze mesh folies het beeld donkerder maken, gebruikt SCHURTER een folie met een zeer hoge transparantie, zodat het LCD- beeld zelf niet wordt beïnvloed.

Bij de afbeelding: Prototypes worden uitgebreid getest bij Schurter.

Testen

Prototypes worden getest op EMC-eigenschappen in een speciaal voor dit doel ontwikkelde stralingsvrije ruimte. Het product wordt in de testruimte geplaatst, met bekabeling aangesloten en ingeschakeld. Alle signalen rond de kritische frequenties worden geregistreerd door een antenne in de testruimte en via een coaxkabel doorgegeven aan een spectrum analyzer buiten de ruimte. Een algoritme bepaalt daaruit een gemiddelde, dat tussen bepaalde waarden dient te liggen voor EMC-goedkeuring.

Kostenreductie in het productieproces

Omdat al bij het eerste ontwerp van het product aandacht is besteed aan de EMC-eisen, wordt de materiaalkeuze en -opbouw hierop afgestemd. Hierdoor is het mogelijk zonder veel extra kosten een hoogwaardig product te maken dat uitstekend past in het productieproces en dat bovendien goede EMC-eigenschappen heeft. SCHURTER is een bedrijf dat continu werkt aan het optimaliseren van zijn productieprocessen. Zo is de opdrachtgever verzekerd van een veilig, EMC-veilig product tegen een concurrerende kostprijs.

SCHURTER is een innovator en fabrikant van elektronische en elektrische componenten wereldwijd. De producten zorgen voor veilige apparatuur dat gemakkelijk te gebruiken is.

Gerelateerde blogs en casestudies