products4engineers

Complexe aandrijfoplossing voor rollenrichter

06 May 2022 • Nord Aandrijvingen Nederland BV • NORD DRIVESYSTEMS BENELUX
NORD DRIVESYSTEMS bedacht een slimme oplossing met gestapelde motorreductoren voor Delta Technologies Inc.

Delta Steel Technologies Inc. bouwt en repareert machines voor staalfabrieken in de VS.

Het Amerikaanse productiebedrijf bestaat al meer dan 55 jaar. De 120 medewerkers, waarvan enkelen al meer dan vier decennia bij het bedrijf werken, zijn trots om voor de Amerikaanse staalindustrie actief te zijn. Delta ontwerpt en produceert een breed scala van producten en beschikt hiervoor over een fabriek van 226.000 vierkante meter in Irving, Texas.

Na het binnenhalen van een nieuwe opdracht voor een rollenrichter, ontdekte het ontwerpteam van Delta Steel Technologies dat de reductoren in een belangrijk onderdeel van de machine dichter bij elkaar moesten worden geplaatst dan vooraf gedacht, om hiermee de hoek van de aandrijfas te verkleinen. Ze realiseerden dat deze configuratie het voor de klant lastiger zou maken om de machine in de toekomst te onderhouden. Daarom werd NORD DRIVESYSTEMS ingeschakeld voor advies.

Uitdagende projecteisen

In het ontwerp zitten in totaal elf rollen, vijf boven de metalen platen en zes eronder, elk met een eigen reductor. Het probleem is dat de twee rijen componenten op elkaar moeten worden gestapeld om alles in de beperkte ruimte te passen. Dit beperkt de toegang tot de onderste rij aandrijfcomponenten. Hoe zou men in geval van schade de onderste reductoren kunnen repareren zonder de bovenliggende reductoren te verwijderen?

Om ruimte te besparen zou er een compacte, maar krachtige tandwielkast nodig zijn die in een flexibel ontwerp past. Delta Steel nam hiervoor contact op met de lokale NORD DRIVESYSTEMS-vertegenwoordiger. Deze bracht het bedrijf in contact met een applicatie-ingenieur van NORD, die een oplossing op maat bedacht.

Schuifmechanisme maakt alle reductoren toegankelijk

De reductoren zijn op elkaar gestapeld om alles in de beperkte ruimte te laten passen. Tegelijk beperkt dit de toegang tot de onderste rij aandrijfcomponenten. Als oplossing voor dit probleem ontwikkelde NORD een schuifmechanisme waarmee technici elke combinatie van reductoren en motoren eenvoudig van de aandrijfas kunnen losmaken en naar achteren kunnen schuiven voor onderhoud.

Delta Steel is tevreden over deze oplossing van NORD. "Het is goed als ontwerpers zich verdiepen in alle eisen, zodat ze alle mogelijke hindernissen kunnen begrijpen," zegt Joseph Savariego, directeur van Delta Steel Technologies Inc.  "We werken graag samen met leveranciers die een breed scala aan componentopties bieden, ondersteund door ervaren ontwerpers en monteurs."

NORD leverde elf MAXXDRIVE-motorreductoren met elektromotoren van 200 kW. Deze kunnen allemaal afzonderlijk worden losgekoppeld en verwijderd voor service en reparatie. Het NORD-ontwerp maakt optimaal gebruik van de beperkte ruimte. Ondanks de beperkte afmetingen kunnen de reductoren toch een hoog koppel overbrengen.

Delta Steel werkt overigens al een aantal jaren samen met NORD DRIVESYSTEMS en heeft in die tijd diverse creatieve oplossingen aangedragen voor de producten van Delta Steel. "We hebben altijd met plezier samengewerkt met NORD en zullen dat blijven doen," besluit Savariego.

Gerelateerde blogs en casestudies