Industriële automatisering

Gestandaardiseerde servopers voor het maken van mechanische verbindingen

24 mei 2023
Herman de Haan

Hoe kunnen duizend sensorvarianten economisch verantwoord en op één lijn worden geproduceerd? In kleine hoeveelheden en met minimale engineering? Voor typische pers- en verbindingsprocessen in de assemblage heeft fabrikant Sensata hiervoor een innovatieve doe-het-zelf-oplossing gevonden: de Smart Function Kit voor persen van Bosch Rexroth.

Toen Jean-Marc Hubsch de beurs Hannover Messe bezocht, had hij iets heel specifieks in gedachten: Een modulaire voorgeconfigureerde kit voor persoperaties die snel kan worden samengesteld, ingesteld en in gebruik genomen. Hubsch is Engineering manager in de divisie industriële encoders bij de internationale sensorfabrikant Sensata. De oplossing die hij zocht zou niet alleen enkele duizenden varianten van roterende encoders moeten kunnen leveren voor autonoom bewegende transportshuttles met zeer nauwkeurige behuizingen. De oplossing zou ook modulair en flexibel moeten zijn en een snelle implementatie zonder hulp van buitenaf mogelijk moeten maken.

Hubsch vond de oplossing op de beurs bij Bosch Rexroth: de Smart Function Kit voor pers- en verbindingstoepassingen. Deze voldeed precies aan zijn eisen. De innovatieve aanpak combineert beproefde Rexroth standaardcomponenten zoals de EMC (elektromechanische cilinder), een krachtsensor, een servomotor, een aandrijfregelaar en een industriële PC met intuïtieve HMI-software voor eenvoudige visuele programmering.

rexroth2.jpg
De voorgeconfigureerde componenten in de Smart Function Kit voor persbewerkingen kunnen worden samengesteld en ingesteld door middel van slepen en neerzetten, net als bij het bouwen van een model.

Grafisch programmeren

Hubsch en zijn team streven ernaar zoveel mogelijk productieprocessen te vereenvoudigen. Bij voorkeur met standaardonderdelen en zonder tijdrovende programmering. Om de Smart Function Kit voor persen op te zetten, hoefden de ingenieurs van Sensata alleen maar voorgedefinieerde softwareblokken bij elkaar te slepen om een workflow te vormen en de parameters voor de afzonderlijke processtappen in te voeren. Een wizard begeleidde de inbedrijfstelling en de regelaar van de aandrijving parametreerde zichzelf automatisch. Al met al kan engineering op deze manier met tot 95 procent sneller worden uitgevoerd.

Intuïtieve tools voor transparante fabricage

De Smart Function Kit voor persen bespaart ook tijd en geld tijdens het gebruik door een eenvoudige analyse van het persproces met validatie-elementen. Gebruiksklare bewakingsfuncties tonen live statusinformatie en procesresultaten, waaronder de kracht-verplaatsingscurve, en laten de gegevens rechtstreeks naar het IT-systeem stromen voor de kwaliteitsborging. Dit betekent meer transparantie.

rexroth3.jpg
Productie van verschillende typen roterende encoders bij Sensata: de Smart Function Kit voor persbewerkingen verlaagt de kosten voor engineering, inbedrijfstelling en kwaliteitsborging. (foto: Sensata)

In de nieuwe multi-productlijn voor roterende encoders perst de Smart Function Kit van Bosch Rexroth de behuizingsflens op zijn plaats met een nauwkeurigheid van +/-0,02 mm. En met een kracht tot 800 daN. De benodigde perskracht hangt af van de variant. Hubsch gelooft dat tot 10.000 van deze encoders economisch verantwoord geproduceerd kunnen worden op zo'n multi-productlijn. In de toekomst moeten de betreffende productieparameters rechtstreeks via RFID naar de Smart Function Kit worden overgebracht. 

rexroth4.jpg
Het modulaire TS 2plus-transfersysteem voert met gestandaardiseerde modules de meest uiteenlopende transporttaken uit.

Smart MechatroniX voor fabriek van de toekomst

Wat Jean-Marc Hubsch nog meer goed vindt aan de Smart Function Kit: Het werd eenvoudig vooraf ontworpen en vervolgens online besteld. Om de engineering verder te vereenvoudigen kocht hij ook het TS 2plus-transfersysteem, eveneens modulair opgebouwd, en het XM21-automatiseringsplatform als een gemeenschappelijk besturingssysteem uit één hand. Hubsch ziet de complete multi-productlijn als een beproefde blauwdruk voor toepassing in andere productielocaties. "Met behulp van de wereldwijde ondersteuning van Bosch Rexroth zal de oplossing internationaal worden opgeschaald en stap voor stap blijven groeien," stelt Hubsch.

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's