products4engineers

HARTING en SICK ondersteunen TRUMPF met connected services voor autonome all-in-one lasercentra

30 January 2023 • Manon • HARTING Nederland B.V.
Single Pair Ethernet als ruggengraat voor IoT-datadiensten

Als één van 's werelds grootste leveranciers van gereedschapsmachines richt TRUMPF zich in de toekomst op autonome concepten. Het model TruLaser Center 7030 integreert voor het eerst alle lasersnijprocessen in één machine. Om deze autonoom te laten werken en ook fouten te corrigeren, is het noodzakelijk om alle benodigde gegevens te combineren en te evalueren. HARTING en SICK ondersteunen Trumpf met intelligente camerasensoren en slimme single pair Ethernet infrastructuur voor connected services.

De behoeften van klanten in de machinebouw veranderen: batchgrootte 1 is nu de verwachte norm, flexibiliteit is een topprioriteit. Het maximaliseren van de systeembeschikbaarheid is net zo belangrijk als het nog beter voorspellen en berekenen van de service. Het TruLaser Center 7030 van TRUMPF verzorgt het hele proces - van tekening tot gesorteerd onderdeel: laden, snijden, uitnemen, sorteren, stapelen. Idealiter doet het dit in de toekomst volledig autonoom.

De uitdaging: machinestilstand door begeleidende processen

Zelfs bij een volledig geteste machine zullen er vroeg of laat problemen optreden als gevolg van upstream- en downstreamprocessen bij de klant. Fabrikanten hebben alle sensor-, machine-, systeem- en cameragegevens nodig om de oorzaken van fouten te vinden.

De eerste stap naar deze vorm van autonomie is begrijpen waar onbekende problemen in het echte bedrijf vandaan komen. Hiervoor zijn veel camera's nodig om de machine te filmen en de fout op afstand op te sporen. Dit toezicht vindt vaak nog niet in die mate plaats.

De oplossing: naadloze communicatie tussen veldniveau en IoT-diensten

Naast de eigen sensoren van TRUMPF leveren fabrikanten als SICK de juiste cameratechnologie. De experts van SICK zijn zich ervan bewust dat ze opnieuw moeten nadenken over sensorgegevens: niet langer in geïsoleerde procesgegevens, maar in systemen waarbij de IoT-wereld moet worden voorzien van hoogwaardige gegevens. De beeldgegevens moeten gekoppeld worden aan alle machinedata voor een correcte evaluatie in realtime. De hiervoor benodigde infrastructuur moet bestand zijn tegen de datavolumes, zelfs voor middelgrote klanten.

Fabrieksoverschrijdende realtime gegevensoverdracht moet mogelijk zijn

Voor de beschikbaarheid van real-time gegevens wordt de uitbreiding van OPC UA met Time-Sensitive Networking (TSN) ontwikkeld als onderdeel van het OPC Field Level Communication Initiative. TSN neemt de controle over de prioriteiten van de afzonderlijke gegevenspakketten over en voorziet in procedures voor wachtrijbehandeling. Sensorgegevens komen zo beschikbaar tegen de vereiste datasnelheden - het veldniveau kan zonder hindernissen worden geïntegreerd.

Single Pair Ethernet

Om een autonome machine economisch te kunnen verkopen zijn sensortechnologie, infrastructuur en ook de nodige connectoren en bekabeling nodig. HARTING, specialist in verbindingstechnologie, biedt Single Pair Ethernet (SPE) aan als bekabelingsoplossing. SPE is een robuuste en materiaalbesparende Ethernet-bekabeling die op termijn de tot nu toe gebruikelijke veldbussen moet vervangen. De nieuwe industriële norm maakt een datatransmissiesnelheid tot 1GBit/s mogelijk met slechts één paar draden. SPE maakt een barrièrevrije verbinding van apparaten tot op veldniveau mogelijk en maakt voor het eerst een kosteneffectief gebruik van Ethernet in de gehele industriële automatisering mogelijk. SPE is daarmee de noodzakelijke backbone voor continue netwerken van sensor tot cloud.

Veel industriële bedrijven worden tegenwoordig geconfronteerd met de overgang naar het Industrial Internet of Things (IIoT). Ontwerpingenieurs, fabrieksinstallateurs en andere professionals worden in hun dagelijkse werkzaamheden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen als gevolg van nieuwe technologieën, nieuwe use cases en nieuwe bedrijfsmodellen. Zij moeten op de hoogte blijven van trends en oplossingen om ideeën te ontwikkelen en volgende stappen te vinden in de transformatie voor hun eigen bedrijf.

Industriële Ethernetweek

Als een van de belangrijkste spelers op de wereldwijde markt voor Industrial Ethernet-connectiviteitsoplossingen wil HARTING juist deze doelgroep ondersteunen met de INDUSTRIAL ETHERNET WEEK. Deelnemers aan het evenement zullen kennismaken met ideeën en perspectieven van pioniers en thought leaders en een update krijgen over technologieën, oplossingen en trends. Hiervoor registreren kan hier.