products4engineers

Hoe werkt een blindklinknagel?

06 January 2022 • Mparts BV • Mparts BV

Blindklinknagels worden gebruikt bij het verbinden van platen, kokers, buizen en scharnierpunten.

Door de verbinding worden twee of meerdere platen mechanisch verbonden. Blindklinknagels kunnen zowel bij dun als dikker materiaal gebruikt worden. Blindklinknagels stijgen als bevestigingsoplossing nog steeds in populariteit en niet zonder reden. In dit overzicht wordt de werking en de voordelen van blindklinknagels toegelicht.

De werking van een blindklinknagel

Blindklinknagels worden ook wel popnagels, klinknagels of rivets genoemd. Een blindklinknagel bestaat uit twee componenten: de huls van de blindklinknagel en de trekpen. In de onderstaande afbeelding zijn deze onderdelen van een blindklinknagel zichtbaar. Zowel de huls als de trekpen zijn in diverse materialen verkrijgbaar, zoals RVS (C1, A2 en A4), staal, aluminium, koper en brons. Daarnaast kunnen de aluminium en stalen klinknagels geleverd worden in alle RAL-kleuren. 

Tijdens blindklinken wordt de nagel in een blindklinknageltang gepositioneerd. De huls van de nagel wordt door één zijde van het gat gestoken, waarna de trekpen wordt aangetrokken. De verbinding wordt gecreëerd door de trekkende beweging, die ervoor zorgt dat de huls van de blindklinknagel wordt “opgestroopt”. De trekpen is een breekpen en deze breekt af nadat de verbinding gerealiseerd is (insnoering van de breekpen is de zwakste schakel). Bij structurele blindklinknagels blijft een gedeelte van de trekpen achter in de huls. Hierdoor wordt de volledige opening van de huls gevuld, waardoor deze vorm van blindklinken een goed alternatief biedt voor bijvoorbeeld lassen. 

In de onderstaande video is een voorbeeld van blindklinken te zien. Onder de video treft u meer informatie over blindklinknageltangen en over de voordelen van blindklinken. 

Mparts heeft verschillende oplossingen voor het plaatsen van blindklinknagels in het assortiment, zoals handmatig blindnageltangen, pneumatische blindklinknageltangen en accu blindklinknageltangen. Deze ergonomische tangen zijn eenvoudig te gebruiken en zijn geschikt voor industrieel gebruik, waardoor hoge precisie verbindingen mogelijk worden gemaakt. 

Verschil blindklinknagels en blindklinkmoeren

In het assortiment van Mparts vindt u zowel blindklinknagels als blindklinkmoeren. Een blindklinkmoer is een combinatie van een blindklinknagel en een moer. Dit component creëert naast een mechanische verbinding ook de mogelijkheid voor een schroefverbinding. Ook de blindklinkmoeren zijn beschikbaar in aluminium, staal en RVS. 

Blindklinknagels verwijderen

Na het plaatsen vormt een blindklinknagel een sterke en betrouwbare verbinding. Indien u een blindklinknagel wilt verwijderen, kunt deze eenvoudig uitboren. Hiervoor kan een metaalboor met de diameter van de oorspronkelijke gatdiameter worden gebruikt. Ook is het mogelijk om met een slijptol de kop van de blindklinknagel af te slijpen of een beitel te gebruiken om de kop van de nagel af te slaan. 

Voor het creëren van een non-permanente moerverbinding kan de CM07 blindklinkmoer rubber gebruikt worden. Als de spanning van de moer af wordt gehaald, vormt de blindklinkmoer zich terug naar zijn oorspronkelijke vorm en kan hierdoor verwijderd worden. 

De voordelen van een blindklinknagel

Blindklinknagels worden veelal toegepast voor het creëren van een ‘blinde’ verbinding, waarbij slechts één zijde van het werkstuk bereikbaar is. Hierdoor kan een blindklinknagel flexibeler worden gebruikt voor het creëren van een verbinding dan bijvoorbeeld clinchen (is tweezijdig). 

Tevens maakt blindklinken een modulaire assemblage mogelijk. De veelvoud aan assemblagegereedschap zorgt ervoor dat de klinknagels pneumatisch, elektrisch of handmatig geïnstalleerd kunnen worden. Deze verscheidenheid aan gereedschappen garandeert een gecontroleerde en snelle manier van bevestigen. 

Een ander voordeel van blindklinken is het feit dat er geen warmte vrijkomt tijdens installatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lassen. Mede hierdoor wordt een eventuele oppervlaktebehandeling van het werkstuk, zoals een lak of coating, niet beschadigd tijdens het maken van de verbinding. Omdat de blindklinknagels na het lakken of coaten geplaatst worden, wordt het productie- en logistieke proces vereenvoudigd. 

Gerelateerde blogs en casestudies