products4engineers

JASA; verpakkingsmachines vol met innovatie

03 June 2021 • Marketing • WITTENSTEIN BV
More

De markt vraagt naar recycleerbare verpakkingsoplossingen. WITTENSTEIN alpha Value Line reductoren zorgen voor het duurzaam verpakken met JASA Sleevers.

JASA; verpakkingsmachines vol met innovatie

JASA Packaging Solutions staat voor innovatie, kwaliteit en flexibiliteit in verpakkingstechnologie. Toonaangevend in het ontwikkelen en bouwen van verticale verpakkingsmachines, Sleevers en complete weeg- en verpakkingslijnen. JASA is een sterk groeiend familiebedrijf met een enthousiast team van 85 medewerkers. Met vestigingen in Nederland en de USA is JASA met recht een wereldbedrijf.

 

Plasticvrije verpakkingen

Plastic als verpakkingsmateriaal ligt onder vuur en de verpakkingsindustrie zoekt naar alternatieven. Voor non-convenience producten is papier een prachtig milieuvriendelijk alternatief. JASA bouwt machines die dit materiaal kunnen verwerken, en biedt daarmee een passend antwoord op de vragen uit de consumentenmarkt. Om de machines met papier te laten werken waren aanpassingen aan de machines nodig. Hendrik van den Berg, R&D Director bij JASA Packaging Solutions, licht toe: "De meeste machinebouwers zoeken een sealbare coating om een verpakking te kunnen sluiten. JASA heeft een andere methode gevonden, wat sealen overbodig maakt. Hierdoor kan je op veel hogere snelheid verpakken. Bovendien is de verpakking recyclebaar, en dat is precies wat de consument wil!"

 

Papier en plastic

Van onbewerkte tot bewerkte producten, JASA heeft voor elk product een verpakkingsoplossing, van luchtdichte verpakkingen voor gesneden groenten en sla tot papieren zakken voor onbewerkte groentes, zoals aardappelen, uien en knoflook. JASA verwerkt dus ook nog altijd plastic verpakkingsmaterialen, aangezien voedselverspilling een grote weerslag heeft op het milieu en het verlengen van de houdbaarheid met plastic daarom juist een milieuvriendelijke oplossing is.

 

JASA Sleever

De markt vraagt naar duurzaam verpakken en recyclebare oplossingen. JASA ontwikkelde een revolutionaire technologie voor het op schaal verpakken van appels en andere fruit en groentes.

De verpakking is gemaakt van 100% karton die geschikt is voor recycling. Daarmee vervangt de kartonnen sleeve het foliemateriaal wat nu gebruikt wordt om bijv. appels te verpakken.

 

Verticale verpakkingsmachine

JASA’s verticale verpakkingsmachines zijn snel, efficiënt, hygiënisch en flexibel inzetbaar.

De volledig roestvrijstalen verticale verpakkers zijn voor veel producten en verpakkingen in de voedselindustrie inzetbaar.

 

Verschillende aandrijvingen

Bij de verticale verpakkingsmachines onderscheidt JASA twee soorten. De eerste is een intermitterende machine die via start-stop de folie transporteert en geen servomotoren bevat. De tweede is een 'continuous motion' machine met Siemens servomotoren en hypoïde en planetaire reductoren met speciale riemschijven van WITTENSTEIN. In de Sleever zitten de planetaire reductoren uit het alpha Value Line segment. Eind 2020, begin 2021 wordt de huidige generatie verticale verpakkingsmachines vervangen door een nieuwe generatie. Het prototype zit momenteel volop in de testfase. Hendrik van den Berg voegt hier aan toe dat deze op een innovatieve manier zijn ingebouwd.

 

WITTENSTEIN reductiekasten: al tien jaar de juiste keuze

In zijn machines maakt JASA veelvuldig gebruik van reductiekasten van WITTENSTEIN, vooral de alpha Basic Line en alpha Value Line. Hendrik van den Berg: "Op een beurs in Duitsland maakten we voor het eerst kennis met WITTENSTEIN. Daaruit kwamen contacten met het verkoopkantoor in België en een offerte voort. Wij hebben destijds een selectie gemaakt van een drietal aanbieders en hun producten en offertes naast elkaar gelegd. Twee punten gaven toen de doorslag. Belangrijk voor ons is dat de prijs-kwaliteitverhouding van WITTENSTEIN prima is. Ook leverde WITTENSTEIN een speciale kop zodat we meteen een extra tandwiel op de reductor konden monteren zonder aparte lagering te moeten toepassen. De andere partijen konden dat niet aanbieden. Destijds, in 2009, kozen we voor de Eco-serie omdat die goed geprijsd was. En tien jaar later gebruiken we nog steeds WITTENSTEIN."

 

Lessen van WITTENSTEIN

Wat heeft JASA geleerd van WITTENSTEIN? "Ze hebben ons veel verteld over het gebruik van reductoren en over de invloed van de vertragingsfactor op de massatraagheid en de dynamiek van de motor en de machine. In motion control is dat een van de belangrijkste aspecten. Wij maken machines die seriematig voor vele jaren worden gebouwd. Voor projecten willen we soms nog wel eens kijken naar een grotere of kleinere reductie.

Sinds 2010 werken wij met de cymex® engineering-tool. cymex® is erg gebruiksvriendelijk en het wordt ook steeds aangepast aan de stand van de techniek. Als Siemens nieuwe types motoren introduceert, zijn die eerder in cymex® opgenomen dan in de engineeringsoftware van Siemens zelf!"

 

JASA’s machines: all over the world

Loonverpakkers en (groot)handelaren in aardappelen, groenten en fruit zijn de belangrijkste afnemers van JASA: ze hebben levercontracten met supermarktketens. Mede daardoor kan je de machines over de hele wereld vinden, en dan vooral in Europa, Noord-Amerika, Australië, Rusland en Zuid-Afrika. Maar JASA stelt niet de eis aan leveranciers om wereldwijd aanwezig te zijn. Hendrik: "Eventuele problemen die op welke plek dan ook zouden kunnen optreden, kunnen wij prima oplossen vanuit Alkmaar. We bieden 24/7 klantenservice en hebben altijd wel een reductor op voorraad liggen, die we binnen 24 of 48 uur op de plaats van bestemming kunnen krijgen. Maar ik heb nog nooit gehoord dat wij een kapotte WITTENSTEIN-reductor moesten vervangen!"

 

https://www.wittenstein.biz/expertise/jasa/

Gerelateerde blogs en casestudies