products4engineers

Mparts in de praktijk: blokkeerbare gasveren voor de medische sector

13 October 2020 • Mparts BV • Mparts BV

Mparts dacht met Habru mee over de verstelling van het ruggedeelte van verschillende onderzoeksbanken.

Mparts is uw partner voor hoogte/positieverstelling. Niet alleen kent ons assortiment een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden, ook denken wij graag mee met u om tot de beste oplossing te komen. Zo mochten wij meedenken met Habru om de verstelling van het ruggedeelte van verschillende onderzoeksbanken naar wens te laten verlopen. Meer informatie over de oplossing en het eindproduct leest u in deze praktijktoepassing.

Medische onderzoeksbanken van Habru

Habru levert als Nederlands familiebedrijf al onderzoeksbanken aan huisartsen sinds 1970. In dat jaar is in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap de allereerste Mini Multu ontwikkeld. Sindsdien ontwerpt, ontwikkelt, bekleedt, assembleert, levert, onderhoudt en vervangt het bedrijf medische onderzoeksbanken. De onderzoeksbanken zijn door de comfortabele basis en extra opties breed inzetbaar. Zowel in zit- als lighouding staat comfort voor de patiënt centraal. Habru windt geen doekjes om het succes van de Mini Multo serie, volgens het bedrijf heeft iedere Nederlander tijdens een doktersbezoek wel eens op een Habru-bank gelegen. 

Habru behandeltafels

In positie te verstellen rugleuning

Habru vroeg Mparts om mee te denken om tot de ideale oplossing te komen voor de positieverstelling van de rugleuning. Een afweging die vaak gemaakt wordt, is de keuze tussen een gasveer of een actuator voor hoogte/positieverstelling. Gasveren zijn duurzamer en gaan langer mee dan actuatoren, maar ook actuatoren kennen zo hun voordelen ten opzichte van gasveren. Klik om het artikel te lezen waarin de voor- en nadelen van actuatoren en gasveren overzichtelijk toegelicht worden.

Uiteindelijk is er gekozen voor een blokkeerbare gasdrukveer. Een gasveer is snel, eenvoudig, mechanisch, duurzaam en prijstechnisch interessant in vergelijking met een actuator. Deze uitvoering beschikt over starre blokkering in “push out” met geïntegreerde “overload” functie. Tegelijkertijd is een beperkte ontgrendelkracht nodig. 

Blokkeerbare gasveer

Deze blokkeerbare gasveer kan op iedere willekeurige positie gezet worden. Dit kenmerk komt goed van pas voor behandelbanken, die vaak aangepast moeten worden naar een specifieke situatie of individu. 

Mparts heeft zowel blokkeerbare gasdrukveren als gastrekveren in het assortiment gasveren. Doordat de gasveren klantspecifiek geleverd worden, is het altijd mogelijk om een op maat gemaakte oplossing te realiseren. Via Mparts.nl/gasveren kunt u snel en eenvoudig zelf de juiste gasveer configureren.

Mechanische componenten voor de medische sector

Voor de medische wereld is de betrouwbaarheid een belangrijk aspect, vandaar dat gasveren van de gerenommeerde Duitse producent Bansbach worden gebruikt. Naast behandeltafels worden deze gasveren ook in diverse toepassingen gebruikt, zoals in de mobiele zorgstations van Alphatron Medical BV. 

Mparts levert naast gasveren een diversiteit aan andere mechanische componenten voor de medische sector. Zo zijn veel van de bediendelen voor machines en apparaten beschikbaar in hygiënische en RVS uitvoeringen, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor medische toepassingen. Aan Habru levert Mparts onder andere spangrepen, sterknoppen, afstandsbussen, glijlagers en inslagdoppen. 

One-stop-shop voor machine- en apparatenbouw

Wist u dat er in de webshop van Mparts ruim 30.000 mechanische componenten te vinden én te bestellen zijn? Dagelijks is het team van Mparts bezig om innovatieve nieuwe producten en productlijnen toe te voegen aan dit assortiment. Onze specialisten staan klaar om vrijblijvend uw vragen omtrent bedienen, machine elementen, aandrijven, bevestigen, bekabelen, beschermen en opspannen te beantwoorden. Benieuwd naar wat Mparts voor uw firma kan betekenen? Neem dan direct contact op met onze specialisten.

Gerelateerde blogs en casestudies