products4engineers

Mparts in de praktijk: professioneel simracen met Bansbach dempers

27 May 2021 • Mparts BV • Mparts BV

Race simulatoren worden steeds realistischer. Zeker met het gebruik van pedalen wordt een ervaring gesimuleerd zoals deze in de realiteit ervaren wordt. De pedalen van Heusinkveld zijn geliefd in de wereld van het simracen en niet zonder reden. Deze pedalen worden vooral toegepast in high-end professionele motorsport simulatoren.

Mparts is trots op haar rol als leverancier én adviseur van de totstandkoming van dit prachtige product. De dempers van Bansbach zijn toegepast om de hydraulische demping te simuleren zoals deze wordt ervaren in F1 en LMP-auto's. In deze praktijktoepassing wordt toelichting gegeven over het product, de samenwerking en de Bansbach dempers.

Heusinkveld Engineering

Wat begon als een jongensdroom is sindsdien uitgegroeid tot een bedrijf met 30 werknemers. Heusinkveld was en is nog steeds een pionier op het gebied van pedalen voor simracen. Deze ambitie is terug te voeren naar de passie voor (sim)racen van de oprichters van het Groningse bedrijf. Waar Heusinkveld zeven jaar geleden begon met vijf sets pedalen, worden er vandaag de dag zo’n 1000 sets per maand geproduceerd. De kwaliteit van de pedalen is niet onopgemerkt gebleven. Heusinkveld is onder andere officiële leverancier aan het Mercedes-AMG Petronas Esports Team.

De trots van het bedrijf is de set pedalen voor professioneel gebruik, de Sim Pedals Ultimate. Deze pedalen worden gebruikt voor de meest geavanceerde motorsport simulaties. De propositie van Heusinkveld is dat E-sporters geen verschil moeten ervaren met de pedalen van F1 en LMP auto´s. De Bansbach dempers van Mparts zijn toegepast in dit model pedalen.

Heusinkveld

Samenwerking vanaf het begin

Mparts mocht meedenken om de ultieme race-ervaringen te bereiken. Dit was geen gemakkelijke opgave. Een van de eisen van Heusinkveld was dat de pedalen een langere levensduur moeten hebben dan de pedalen in F1 racewagens. Terwijl F1 pedalen vervangen worden na 80 tot 100 uur gebruik, zijn de pedalen van Heusinkveld getest op minimaal een miljoen bewegingen. De dempers van Bansbach maken deze duurzaamheid mede mogelijk.

Mparts is praktisch vanaf dag één van de productontwikkeling betrokken geweest om haar expertise te delen met Heusinkveld. In eerste instantie is er gekozen voor een demper met variabele demping. Hierdoor konden de engineers van Heusinkveld zelf de demper naar wens instellen.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op klantspecifieke Bansbach dempers met een zuigerstangdiameter van 6 mm en een cilinderdiameter van 15 mm. Dit kleine formaat maakt de dempers ideaal om in de pedalen geïntegreerd te worden.

De Sim Pedals Ultimate set kent in totaal drie pedalen. De rem- en koppelingspedalen zijn voorzien van tweeweg-dempers. Hierdoor ervaart de gebruiker zowel demping bij het in- als bij het uitgaan van de cilinder. Het gaspedaal is voorzien van een eenweg-demper. Door deze kenmerken zijn de pedalen in gebruik niet van het echte werk te onderscheiden.

Heusinkveld

 

Heusinkveld

Advies en webshop

Mparts is gespecialiseerd in advies, levering én installatie van technologisch hoogwaardige industriële componenten en oplossingen. Vanaf het eerste idee tot aan de nazorg worden de producten en diensten van Mparts dagelijks op alle niveaus ingezet. Bovendien is de kwaliteit van de geboden oplossingen uitstekend en zijn de mogelijkheden bijzonder uitgebreid.

Mechanische componenten bestelt u eenvoudig in de webshop. Voor advies op maat belt u vrijblijvend met de specialisten van Mparts.

Gerelateerde blogs en casestudies