products4engineers

Rust in de camper dankzij isolatoren van ACE

07 June 2022 • Herman de Haan • ACE Stossdämpfer GmbH
Door de juiste trillingsisolatie wordt geluidsoverlast verminderd. (Foto: Peter van Dijk)

Op pad gaan met de camper is voor veel mensen een geliefde manier van vakantievieren.

Dat geldt ook voor Peter van Dijk, directeur van Dijko Ovens B.V. uit Tilburg. Hij is de trotse eigenaar van een luxe camper. Het enige minpuntje: ingebouwde compressoren die bij stilstand voel- en hoorbare vibraties veroorzaakten. Rubber-metaal-isolatoren van dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH bieden echter uitkomst.

Met hun elegante interieurs, exclusieve uitstraling en krachtige motoren zijn veel campers uitgegroeid tot vijfsterrenhotels op wielen. Luid zoemende airconditioning en andere technische systemen die door compressoren worden aangedreven, zoals luchtvering of de systemen waarmee de deuren geopend en gesloten worden, passen daar niét bij.

Tijdens het rijden is dat lawaai nog niet zo storend, vooral omdat de op de motor aangesloten compressor dan voor de gecomprimeerde lucht zorgt. Staat de camper stil, dan is echter stilte gewenst. In de camper van Van Dijk zorgen twee extra compressoren dan voor een aangenaam leefklimaat. De bevestiging van de compressoren bij het luchttoevoersysteem voor de vering, de deuren en de toiletten zorgden echter voor problemen. De trillingen van de technische installatie onder de camper sloegen namelijk over op de carrosserie. Dit leidde tot duidelijk voel- en hoorbare vibraties, waaraan de eigenaar zich stoorde. Bovendien sloegen de twee kleinere compressoren afhankelijk van het luchtverbruik om en om met een interval van 15 tot 30 minuten aan en produceerden geluid, wat vooral ’s nachts voor overlast zorgde.

Vrij baan voor trillingsisolatie

Van Dijk wilde het er niet bij laten zitten en ging op zoek naar een oplossing. Als werktuigbouwkundig ingenieur en expert kennen aircotechniek, pneumatische systemen en compressoren voor hem geen geheimen. Hij ging online op zoek naar onderdelen om trillingen te isoleren en kwam al snel terecht op de website van ACE Stoßdämpfer.

Deze dempingsspecialist uit het Duitse Langenfeld biedt naast producten op het gebied van dempingstechniek, snelheidsregulering en veiligheidsproducten ook een groot aantal oplossingen op het gebied van vibratietechniek. Dit marktsegment wordt steeds belangrijker voor ACE, aangezien trillingsisolerende matten, trillingsdempers en luchtveren ook kunnen worden gebruikt om geluidsoverlast te beperken.

Isoleren van storende schokken en trillingen

Alleen al het assortiment trillingsdempers van ACE bestaat inmiddels uit elf verschillende productseries. Deze onderdelen, die bekend staan onder de verzamelnaam rubber-metaal-isolatoren, kunnen in een breed scala aan toepassingen worden gebruikt. Ze isoleren storende schokken en trillingen van machines en motoren op een dusdanige manier dat bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden flink worden verbeterd. Op het gebied van meettechniek zorgen deze onderdelen er vaak voor dat er ook daadwerkelijk bruikbare meetresultaten worden verkregen.

Of het nu gaat om nivellerende of robuuste machinevoeten, trillingsisolerende verbindingselementen of snelbevestigingselementen: alle trillingsdempers van ACE zijn universeel inzetbaar en vormen een oplossing voor een groot deel van de bekende trillingsproblemen van industriële toepassingen. Dat ACE ook particulieren de helpende hand kan bieden, blijkt uit de oplossing voor het dempen van het geluid van de compressoren van de camper die met behulp van de kosteloze ACE-rekentool tot stand kwam.

Afebeelding: De calculatietool van ACE voor de berekening van trilingsdempers voor de ontkoppeling van vibraties is eenvoudig in gebruik.

Maatwerk via rekentool in een paar clicks

Rekening houdend met alle relevante kerndata voor het betreffende ontwerp, zoals gewicht en lageringspunten, berekent een speciaal door ACE ontwikkelde calculatietool onder meer het massazwaartepunt van de machine en daarmee de individuele belasting van de lageringspunten, waarbij ook excentrische belastingen kunnen worden ingevoerd. De online tool is zo intuïtief in  gebruik dat ingenieurs in veel gevallen in slechts enkele stappen zelf de ideale oplossing kunnen berekenen. De software bepaalt welke trillingsdempers het best bij de ingevoerde waarden passen.

In dit geval stelde het programma de zogeheten Bubble Mounts van het type BM-50641 voor. Deze voordelige en efficiënte onderdelen bereiken onder de gegeven omstandigheden een isolatiegraad van 95,65 procent. Bubble Mounts zijn ontworpen voor de efficiënte isolatie van lichte lasten in luchtvaartelektronica, op computers of voor de opslag van bijzonder gevoelige medische apparatuur. De kleine en compacte rubber-metaal-isolatoren zijn ideaal voor gebruik onder verticale drukbelastingen en zijn daarom bijzonder geschikt voor de doeltreffende isolatie van kleine pompen of compressoren, bijvoorbeeld in campers.

Afbeelding: Bubble Mounts zijn ontworpen voor de efficiënte isolatie van lichte lasten in luchtvaartelektronica, op computers of voor de opslag van bijzonder gevoelige medische apparatuur (foto: ACE)

BM-50641 heeft goede dempingseigenschappen

Ze zijn weliswaar klein, maar beschikken over uitstekende dempingseigenschappen. Indien gewenst kunnen deze door het gebruik van siliconen nog verder worden verbeterd. Bij een nominale belasting van 8 Hz is de natuurlijke frequentie zo laag dat schadelijke trillingen in de meeste gevallen effectief kunnen worden verholpen. De Bubble Mounts van het type BM-50641 kunnen eenvoudig worden gemonteerd en kunnen lasten van 1,2 kg tot 2,9 kg aan.

Peter van Dijk blikt terug op het installatieproces en de vervanging van de onderdelen: "Oorspronkelijk waren er eenvoudige, cilindervormige rubberen componenten met een diameter en lengte van 15 mm geplaatst om de compressoren te ontkoppelen van het montagepunt aan de onderkant van de technische installatie. Dit was zeer inefficiënt en zorgde ervoor dat de trillingen werden overgedragen. Meteen na het vervangen van de originele ringetjes van de eerste compressor was al een verschil voelbaar.”

Voor een gelijkmatige verdeling van de belasting is nu elk van de 7,3 kg wegende compressoren op alle vier de bevestigingspunten uitgerust met de Bubble Mounts van ACE. Ongewenste trillingen in de camper zijn daarmee nu verleden tijd.