products4engineers

Sleeptest Kracht Meetsysteem voor de Ocean Cleanup

25 July 2019 • Karin Windhorst • Althen Sensors & Controls
More
Sleeptest Kracht Meetsysteem voor de Ocean Cleanup

Ruim 5 biljoen stukjes plastic vervuilen momenteel de oceaan. Het afval verzamelt zich voornamelijk op 5 vaste plekken – zogenaamde ‘garbage patches’ – waarvan de grootste de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) is, tussen Hawaii en Californië. De engineers van de Ocean Cleanup hebben een systeem ontwikkeld om deze plastic soep op te ruimen door gebruik te maken van de natuurlijke stromingen van de oceaan.

Sinds het begin van het Ocean Cleanup project heeft Althen Sensors & Controls contact gehad met de engineering afdeling van de Ocean Cleanup. De Ocean Cleanup had een systeem nodig om de krachten te meten tussen de sleepboot en het clean up systeem. Het meetsysteem moet informatie verstrekken voor veiligheid en onderhoudspreventie. Na het herhaaldelijk  aanpassen van het ontwerp en het uitproberen van verschillende schaalmodellen in Marin was het tijd om de concepten in de praktijk te brengen.

Kracht Monitoring Systeem

Alhoewel de krachten naar verwachting niet meer dan 10 ton zullen zijn, is er gekozen voor een meetbereik van 12 ton met een breekbelasting van 300% door de vele onbekende factoren bij dit nieuwe systeem. Dit betekent dat de Load Shackle niet breekt vóór 36 ton. Omdat de Load Shackle ook in het water komt, is gekozen voor een submersible variant die tot 10 meter kan worden ondergedompeld.

De Load Shackle wordt intern versterkt en heeft een 4-20mA output signaal, omdat de kabellengte behoorlijk lang kan zijn. In combinatie met een GLET box module en een Graphtech GL240 Datalogger werd een standalone meetsysteem gecreëerd dat werkt op een batterij. De gegevens die realtime worden verzameld en gemonitord, kunnen later via een USB-interface worden overgebracht naar een pc voor verdere analyse.

Lees het complete applicatieverhaal