products4engineers

Slimme dwarsliggers met multi-sensor oplossing

24 March 2020 • Karin Windhorst • Althen Sensors & Controls

Lees hoe een geïntegreerde multi-sensor-oplossing van Althen Sensors & Controls in duurzame dwarsliggers bijdraagt aan de verbetering van de duurzaamheid van de Nederlandse spoorwegen.

ProRail test nieuwe soorten dwarsliggers in een proeftuin op een stuk spoor tussen Zwolle en Heino. De test duurt twee jaar. Prorail zoekt naar vervangers voor de huidige (vaak betonnen) dwarsliggers. Beton is niet het beste materiaal als het gaat om geluidsreductie en trillingen en heeft geen goede CO2 footprint. Met de test wil Prorail onderzoeken of het gebruik van nieuwe dwarsliggers zorgt voor minder geluid en meer duurzaamheid op het spoor.

Het uiteindelijke doel van de proeftuin is om duurzame dwarsliggers te ontwikkelen die door de aannemers als alternatief voor de standaard betonnen dwarsligger kunnen worden gebruikt in het Nederlandse spoor. Met rond de 170 dwarsliggers per 100 meter spoor is er veel CO2 te winnen.

Slimme dwarsliggers van gerecycled plastic

Lankhorst Rail uit Sneek heeft voor de proeftuin van Prorail twee verschillende sets dwarsliggers ontwikkeld. De KLP® Hybrid Polymer Dwarsliggers van Lankhorst bestaan uit 100% gerecycled kunststof versterkt met staal. Om te meten of deze soorten dwarsliggers inderdaad minder geluid en trillingen veroorzaken, heeft Lankhorst contact met ons opgenomen. Wij hebben voor dit project een concept uitgedacht waarbij een set geïnstrumenteerde dwarsliggers gemaakt kon worden met een volledig geïntegreerde sensoroplossing.

Multi-sensor oplossing meet verschillende parameters

Voor het meten van vervorming en krachten op diverse posities in de dwarsligger zijn er meerdere hoogwaardige capacitieve accelerometers in een aantal dwarsliggers geïntegreerd. Om de omgevingsomstandigheden te meten is ook een aantal temperatuursensoren verwerkt. Alle sensoren zijn aangesloten op een high-tech datalogger voor (real time) monitoring en analyse.

Informatie over de technische toepassing vindt u op de website van Althen Sensors & Controls