products4engineers

Wat is een moederbord en wat is specifiek aan industriële moederborden?

06 March 2018 • Joost

Een moederbord (ook bekend als systeembord of mobo) is de belangrijkste printplaat (printed circuit board of PCB) in microcomputers en andere uitbreidbare systemen. Het houdt en maakt communicatie mogelijk tussen veel van de belangrijker elektronische componenten van een systeem, zoals de centrale verwerkingseenheid (CPU) en geheugen en biedt aansluitingen voor randapparatuur.

Een moederbord bevat subsystemen, zoals de centrale processor, de invoer / uitvoer van gegevens en geheugencontrollers van de chipset, interfaceconnectoren en andere componenten die zijn geïntegreerd voor algemeen gebruik.

Moederbord verwijst specifiek naar een PCB met uitbreidingsmogelijkheden en zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit bord vaak de ‘moeder’ genoemd van alle componenten die eraan zijn gekoppeld. Die bevatten vaak randapparatuur, interfacekaarten en dochterkaarten, waarbij je kunt denken aan geluidskaarten, videokaarten, netwerkkaarten, harde schijven of andere vormen van permanente opslag; TV-tunerkaarten, kaarten met extra USB- of FireWire-aansluitingen (slots) of andere aangepaste onderdelen.

Evenzo wordt de term moederbord toegepast op apparaten met een enkele kaart en zonder extra uitbreidingen of mogelijkheden, zoals besturingskaarten in laserprinters, televisies, wasmachines en andere ingebedde systemen met beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

Industriële moederborden

COM Express computer kaart voor industriële toepassingenIndustriële moederborden bieden volledige functionaliteit en solide prestaties in een compact ontwerp, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtegevoelige toepassingen. Ze zijn ontworpen om dag in dag uit, gedurende meerdere jaren (een levensduur van zeven jaar of langer is geen uitzondering), soms onder zware omstandigheden (vocht, temperatuurswisselingen), te werken.

Micro ATX- en Mini-ITX-ontwerpen worden gebruikt in toepassingen zoals verkoopautomaten, spelapparaten, zelfbedieningskiosken, geldautomaten en medische apparatuur – en andere machines of besturingen in de industrie.

Selectie van moederbord voor I/O-prestaties

Single Board Computer met groot bedrijfstemperatuurbereikVoor industriële en militaire toepassingen kunnen de I/O-vereisten verder gaan dan de standaard USB-, opslagapparaten en schermverbindingen. Veel toepassingen gebruiken coprocessors of gespecialiseerde I/O-invoegtoepassingen die PCI- of PCI Express-verbindingen vereisen voor de beste prestaties. De keuze van een systeem met de juiste selectie van aansluitingen is essentieel. Vaak zijn oude I/O-kaarten beschikbaar met alleen PCI-interfaces en moeten worden ondergebracht in nieuwe systemen.

Systemen verzamelen nu enorme hoeveelheden gegevens, zoals van 360 ° afgeschermde camera's met hoge resolutie, en die gegevens moeten vaak in realtime worden verwerkt en gepresenteerd aan de operator. Meerdere grafische processoreenheden (GPU) coprocessors kunnen het vereiste vermogen leveren, maar ze vereisen hoge-bandbreedte-interfaces met de systeemkaart om effectief te zijn. Het verwerken van seismische gegevens over olie-exploratie is een andere data-intensieve toepassing die profiteert van meerdere GPU-kaarten. Dit geldt natuurlijk ook voor andere sensor- of gegevenstoepassingen met steeds grotere hoeveelheden data.

 

Een ruim aanbod aan moederborden vind je hier

 

Gerelateerde blogs