Frezen

5-assige CNC-machine voor composiet componenten

22 juni 2023
Herman de Haan

Refitech Composite Solutions in Waalwijk heeft een 5-assige CNC-machine in gebruik genomen voor de nabewerking van composiet onderdelen. Dankzij deze machine kan ook de bewerking van complexe 3D vormen volledig automatisch worden uitgevoerd, met een hoge snelheid, kwaliteit en reproduceerbaarheid met het oog op seriematige aantallen.

“Met deze 5-assige machine kunnen we bijna alle composiet componenten die we maken ook verder nabewerken,” zegt Marcel Gillis, CEO van Refitech. “Met de nieuwe machine verkleinen we tevens het aantal handmatig bewerkingen en hebben we een hogere kwaliteitswaarborging. Zo kunnen we niet alleen de efficiëntie en de afwerkkwaliteit nog verder verhogen, het betekent ook dat we effectief per jaar meer componenten kunnen maken. Er blijft voorlopig nog wel een handmatig deel bij het afwerken van composieten, maar het is de bedoeling om dit de komende jaren nog verder te optimaliseren.”

Maximale parameters voor materiaal-verwijdering

De 5-assige freesmachine van de Italiaanse fabrikant CMS is speciaal ontwikkeld voor het bewerken van composiet materialen. Dankzij de ‘CMS Adaptive Technology’, een functie die geïntegreerd is in de besturing, krijgt de operator de maximale parameters voor materiaal-verwijdering op een specifiek oppervlak door simpelweg de relevante mapping op te roepen. Dit verkort de cyclustijden op complexe oppervlakken aanzienlijk, zonder afbreuk te doen aan de afwerkingskwaliteit en precisie. De machine is voorzien van een akoestische behuizing om stof, spanen en geluid tijdens het bewerken te beheersen, waarbij de werkomgeving en de veiligheid van de operator voorop staan.

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Industrieweg 69a
5145 PD Waalwijk
Nederland
0416 330 589