Logistiek en werkplaats

De juiste transportfaciliteiten binnen het bedrijf op orde?

08 januari 2022

Binnen ieder bedrijf worden goederen verplaatst. Dat kan op kleine of grote schaal plaatsvinden.

Om al die bewegingen van spullen in goede banen te leiden, kan de facilitaire dienst of een logistieke afdeling ingeschakeld worden. Ben je bijvoorbeeld werkzaam binnen de technische branche als ingenieur of monteur, dan wil je altijd makkelijk materiaal en gereedschap mee kunnen nemen.

Het verplaatsen van goederen of gereedschap komt dagelijks voor. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Tegenwoordig is er veel wet- en regelgeving van toepassing als er zware zaken (moeten) worden getransporteerd. Te allen tijde moet namelijk worden voorkomen dat een werknemers overbelast raakt bij het optillen van zware goederen.

Serveerwagens

Hoef je geen trappen te nemen of gaat je verplaatsing van materiaal met de lift of over de begane grond, dan zijn serveerwagens hiervoor een uitstekend middel. Serveerwagens op wielen zijn middelen die bijna iedere werkgever goed kan gebruiken. Het is dus een goed idee om verschillende modellen voorhanden te hebben. Voor het zwaardere werk gebruik je het liefst een wat stijvere wagen die voorzien is van solide luchtbanden. Je ziet deze modellen ook vaak terug in werkplaatsen, magazijnen en technische afdelingen. De modellen met kleinere zwenkwielen kun je goed gebruiken binnen een kantooromgeving. 

Steekwagens

Ben je bijvoorbeeld een monteur, ingenieur of verhuizer, dan is het handig een steekkar tot je beschikking te hebben. Vooral als je zwaardere dozen of gereedschapsboxen moet vervoeren naar de plek waar je gaat werken, is een stevig en goed rijdende steekkar een uitkomst.

Al jaar en dag worden steekwagens gebruikt binnen vele bedrijven. Door de hefboomwerking hoef je geen bodybuilder te zijn of enorme spierballen te hebben om met dit soort karren te rijden. Moet je bijvoorbeeld zware apparatuur verplaatsen, dan gaat dat relatief gemakkelijk met een steekwagen. In principe kun je deze kar alleen bedienen, zonder hulp van buitenaf en zonder jezelf op een gevaarlijke manier lichamelijk te belasten. Werk je binnen het pakketvervoer, dan is een steekkar eigenlijk onmisbaar om alle pakjes snel en veilig op de plek van bestemming te krijgen. Het gaat hierbij meestal om de laatste meters vanaf de auto naar de voordeur van de plaats van bestemming. Dit transportmiddel is eenvoudig te bedienen en kan ruimtebesparend opgeslagen worden.

Verlicht zwaar werk

Of je nu van plan bent om een serveerwagen of een steekkar te kopen, bekijk van te voren goed waarvoor je de betreffende wagen nodig hebt. Voor kantoorgebruik heb je een ander type nodig dan binnen een transportbedrijf waar veel met zware pakketten gewerkt wordt. Eén ding is zeker, dergelijke vervoermiddelen zullen in dankbaarheid doorhet personeel gebruikt worden, en verlichten lichamelijk zwaar werk.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023