Ongecategoriseerd

‘Hightech industrie biedt oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen'

07 maart 2023

Sinds 1 januari van dit jaar is Marc Hendrikse voorzitter van de Raad van Advies van Mikrocentrum. Ook is hij door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd als boegbeeld van de topsector hightech systemen en materialen. Als zodanig is het zijn taak om innovatie en internationalisatie te stimuleren in het Nederlandse hightech ecosysteem. De ervaren ‘captain of industry’ over de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de sector.

Mikrocentrum speelt volgens Hendrikse een cruciale rol in het organiseren van samenwerkingen en verbindingen tussen mensen in de hightech industrie. ,,Dat is één van de belangrijkste redenen waarom wij in Nederland zo goed meedraaien in de sector wereldwijd. We horen bij de meest anti-hiërarchische landen. Als je op de toppen van je kunnen wilt werken in hightech, heb je die anti-hiërarchische houding echt nodig. Bij ons praat een professor doctor ingenieur net zo makkelijk met de man achter de draaibank, maar in andere landen vindt die interactie bijna niet plaats. Ook dat wij mensen van verschillende vakdisciplines in één ruimte met elkaar aan tafel kunnen zetten, leidt tot de beste oplossing voor het totale systeem. Daardoor kunnen we de meest nauwkeurige elektronenmicroscoop maken en kan ASML een machine bouwen die niemand kan maken.”

Bij de afbeelding: Nederlandse techbedrijven zijn juist zo succesvol omdat verschillende vakdisciplines moeiteloos met elkaar kunnen samenwerken. 

Verbinder en kruisbestuiver

Het is volgens Hendrikse belangrijk dat Mikrocentrum vooral doorgaat met het continu opleiden en bijscholen van personeel in de maakindustrie. “Mensen die net een MBO opleiding hebben afgerond, hebben een werkzaam leven van vijftig jaar voor zich. Dat de wereld in die vijftig jaar flink gaat veranderen is wel zeker. Mensen die tien of vijftien jaar geleden hun opleiding hebben afgerond, zijn niet op de hoogte van de laatste stand van zaken in digitalisering en circulariteit, terwijl dat twee uitdagingen zijn die wel prominent op de hightech agenda staan.”

Daarnaast benadrukt Hendrikse de rol van Mikrocentrum als verbinder en kruisbestuiver tussen bedrijven en professionals in de sector. “Bij de evenementen die Mikrocentrum organiseert, zoals Vision, Robotics & Motion en de Precisiebeurs, komt heel Nederland bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen. Dat hoort bij onze manier van zaken doen, om elkaar zo verder te helpen en het hele Nederlandse ecosysteem naar een hoger plan te tillen in deze mondiale wereld.”

Data uitwisseling

Uitdagingen zijn er verder genoeg in de sector, beaamt Hendrikse. Het tekort aan hooggeschoold personeel bijvoorbeeld, wat in Nederland deels wordt opgelost door expats hiernaartoe te halen. Ook digitalisering kan helpen, aangezien computers steeds meer menselijke taken overnemen. Maar dat brengt ook weer zijn eigen uitdagingen mee. “Alle bedrijven hebben hun eigen interne computersystemen. Hoe zorg je ervoor dat die met elkaar kunnen praten? Data uitwisseling gaat steeds meer gedigitaliseerd, dus je moet goed nadenken over hoe je die uitwisseling veilig gaat aanpakken. Dat gaat dan zowel over technische data, als over logistieke en onderhoudsdata. Echt een belangrijke trend voor de komende jaren.”

Hart voor technologie

Hendrikse heeft zijn hele leven al in de hightech sector gewerkt en er verschillende bedrijven geleid. Het is dan ook geen verrassing dat hij een groot hart heeft voor technologie. “Ik vind het fantastisch wat we technologisch allemaal kunnen. We bouwen in Nederland de meest nauwkeurige elektronenmicroscopen, waarmee bijvoorbeeld recent het COVID virus is ontleed. Of neem de organ-on-a-chip technologie waarmee je op termijn voor een nierdialyse niet meer naar het ziekenhuis hoeft. De hightech maakindustrie biedt oplossingen voor alle grote maatschappelijke uitdagingen.”

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023