Sluitsystemen

Hoe kunnen telescoopgeleiders worden toegepast? Hier drie voorbeelden!

11 oktober 2023
Nicole Wildschut

Bij telescoopgeleiders wordt meestal gedacht aan lades in een kast, maar er zijn nog veel situaties te bedenken waarin geleiders niet zo conventioneel kunnen worden toegepast. Benieuwd hoe andere ontwerpers geleiders gebruiken om hun productontwerp te verbeteren? Hieronder drie voorbeelden.

Onderhoud aan accu’s en elektrische systemen

De elektrificatie brengt de nodige verandering met zich mee. Zo ook het onderhoud aan elektrisch aangedreven voertuigen of machines. Accu's en de elektrische verdeelsystemen moeten eenvoudig toegankelijk zijn voor onderhoud. Indien nodig moeten de modules ook snel uitwisselbaar zijn. Valt de keuze op een geleider met uitneembaar binnendeel, dan wordt een accu of elektrisch verdeelsysteem compleet uit het frame getrokken, zodat de service engineer er goed bij kan. Ook kunnen accu's en elektrische modules eenvoudig worden uitgewisseld voor een nieuwe. 

onkenhout2.png

Snelle toegang tot transportbak

Urban Arrow, fabrikant van elektrische bakfietsen, wilde voor hun nieuwe cargofiets af van het openslaande deksel. Deze zit namelijk altijd in de weg; het ontneemt zicht, blokkeert minimaal vanaf één zijde de toegang tot de bak en kan tot last zijn voor andere weggebruikers. Het ontwerp werd rigoureus aangepast en er werd besloten om een telescoopgeleider te gebruiken. De geleider zorgt ervoor dat de constructie, die de bak afsluit, naar voren kan bewegen. Er ontstaat daarbij toegang tot de bak vanaf de linker-, rechter- én bovenkant, zonder dat er een deur of paneel de weg blokkeert. Een groot bijkomend voordeel is dat de bak horizontaal blijft, waardoor een pakket of andere bagage makkelijk op de bak kan worden gezet terwijl de bak wordt bediend. Zie hieronder de video van deze ingenieuze oplossing.

Eenvoudig opbouwen van display op locatie

Secrid ontwerpt en produceert hoogwaardige portemonnees voor het veilig opbergen van kostbare (bank)pasjes. Om de portemonnees van Secrid te kunnen tonen in de winkel, is een display ontwikkeld met daaronder afsluitbare lades voor accessoires en extra voorraad. Compleet geassembleerd is het display qua volume erg groot en is daarom niet geschikt voor verzending. De oplossing is het display modulair te produceren waardoor het op locatie kan worden opgebouwd. De lades en de framedelen worden als een ‘flatpack’ verzonden, waarbij gekozen is om te werken met telescoopgeleiders met uitneembaar binnendeel. De lades worden door de fabrikant al voorzien van het binnendeel van de geleider. Het buitendeel wordt ook vooraf gemonteerd op het frame. Na verzending wordt op locatie de lade eenvoudig in het frame geschoven, zonder gebruik van bevestingscomponenten, gereedschap of afstelling.

onkenhout1.png

Geïnspireerd geraakt door bovenstaande cases? Neem contact op met de specialisten van Onkenhout & Onkenhout voor meer informatie.

Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Gerelateerde producten