Ventielen, afsluiters (pneumatisch)

Wat zijn coaxiale ventielen en hoe werken ze?

13 juni 2023
BIBUS BV

Druk en doorstroming zijn belangrijke procesparameters  die gemeten en gereguleerd moeten worden. Om deze metingen veilig en nauwkeurig uit te voeren, is een betrouwbare afsluiter nodig die bestand is tegen hoge druk. Coaxiale ventielen zijn afsluiters die worden gebruikt om de stroom van vloeistoffen of gassen te regelen. Deze ventielen zijn populair vanwege hun efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Werkdruk en schakeltijd zijn belangrijke procesparameters binnen de procestechniek. Coaxiale ventielen zijn afsluiters die bekend staan om snelle schakeltijden in combinatie met hoge werkdrukken en worden gebruikt om de stroom van vloeistoffen of gassen te regelen. De ventielen zijn ideaal voor hoge viscose media. In dit artikel bespreken we de werking van coaxiale ventielen, de verschillende soorten die beschikbaar zijn en de voordelen.

Werking coaxiale ventielen

Een coaxiaal ventiel werkt door middel van een cilindrische buis die zijdeling beweegbaar is en de doorstroming van het medium dat door de afsluiten stroomt kan regelen of omleiden. Deze zijdelingse beweging verandert de stand van de klep in open of gesloten positie, ongeachte de systeemdruk.

bibus1.jpg

Bij een normaal gesloten (NC) ventiel werkt het als volgt: wanneer de spoel wordt bekrachtigd beweegt de buis van de klepzitting door de druk van een retourveer. Hierdoor kan vloeistof door het ventiel stromen. Als de spoel geen stroom meer krijgt, duwt de retourveer de buis terug naar de klepzitting en sluit het ventiel.  

De O-ringen houden de coaxiale buis op zijn plaats, waardoor zijdelingse beweging van de buis mogelijk is en wordt voorkomen dat de media in contact komen met andere onderdelen van de klep. Bij een normaal open (NO) ventiel is het precies andersom.

Soorten coaxiale ventielen

Er zijn verschillende soorten coaxiale ventielen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen, speciaal op maat voor specifieke applicaties. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn, 2/2-weg coaxiale ventielen, de 3/2-weg coaxiale ventielen, ook leverbaar in ATEX versie.

  • 2/2-weg configuratie heeft het ventiel twee poorten en kan het normaal open (NO) of normaal gesloten (NC) geleverd worden.

  • Een 3/2-weg configuratie kan gebruikt worden om een vloeistof van richting te veranderen. Bij een normaal gesloten (NC) configuratie komt het medium binnen via poort 1. Wanneer het ventiel niet bekrachtigd is gaat de vloeistof van de poort 1 naar poort 3 en wordt de weg naar poort 2. Zodra de spoel bekrachtigd wordt, zal de klepzitting verplaatsen waardoor de vloeistof van poort 1 naar poort 2 zal verplaatsen.

  • ATEX-gecertificeerde coaxiale ventielen, Müller Co-ax GmbH biedt de mogelijkheid om de ventielen toe te passen in situaties waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. Deze ATEX gecertificeerde ventielen zijn goedgekeurd voor ATEX Zone 1 Categorie 2, met uitzondering van de mijnbouw. Ze zijn verkrijgbaar in een nominale wijdte van 10 tot 50 mm en een drukbereik van vacuüm tot 500 bar middendruk.

bibus2.png

Toepassing

Coaxiale ventielen zijn zeer geschikt voor het gebruik van smeermiddelen in de machine- en installatietechniek. Ze vinden ook hun toepassingen in de vacuüm- en gastechniek, testbank bouw, scheeps- en rail motoren en de vul- en doseertechniek. Met geschikte afdichtingen kunnen zowel in gasvormige als vloeibare, vuile of hoge viscose media worden gebruikt, zoals oliën, emulsies en koel- en smeermiddelen.

Voordelen 

Coaxiale ventielen bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten ventielen. Hier zijn enkele voordelen van coaxiale ventielen:

  • Het coaxiale ontwerp houdt de kracht in de klep in evenwicht, ongeacht de systeemdruk.

  • De coaxiaal ventielen zijn leverbaar tot een werkdruk van 500bar. 

  • Het unieke ontwerp van de coaxiale klep minimaliseert slijtage van de klepzitting, zelfs bij extreem vervuilde media. Hierdoor zijn de ventielen bestand tegen vuil.

  • De coaxiale ventielen zijn energiezuinig, dit betekent dat ze minder energie verbruiken dan vergelijkbare ventielen op de markt. Dit kan resulteren in kostenbesparing op de lange termijn.

  • Het drukgebalanceerde ontwerp zorgt voor een snelle en herhaalbare werking.

  • Door het klep ontwerp kan het medium beide richtingen doorstromen.

  • Müller coaxiale ventielen hebben een compact ontwerp, waardoor ze gemakkelijk in krappe ruimtes kunnen worden geïnstalleerd. Dit is vooral belangrijk in industriële toepassingen waar ruimte vaak beperkt is.

Meer weten over de mogelijkheden van coaxiale ventielen? Neem vrijblijvend contact op met BIBUS voor meer informatie.

Laatst bijgewerkt: 14 juni 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

BIBUS B.V.
Supporting Your Success
Meer en Duin 295
2163 HE Lisse
Nederland
0252 433 733