products4engineers

Nieuwe Micropilot-80GHz-radarsensoren E+H voor chemische, olie- en gasindustrie

23 January 2023 • Herman de Haan • Endress+Hauser
De nieuwe Micropilot 80GHz-radarsensoren voor niveaumeting zijn door Endress+Hauser ontwikkeld voor toepassing in de chemische-, olie- en gasindustrie.

Endress+Hauser heeft een nieuwe generatie Micropilot-80GHz-radarsensoren ontwikkeld. Deze Micropilot FMR60B en FMR62B niveausensoren helpen exploitanten van installaties in de chemische en olie- en gasindustrie de productiviteit van processen en installaties te verhogen en deze tegelijkertijd veiliger te maken.

De niveaumeettechnologie is ontwikkeld in overeenstemming met IEC 61508 op basis van de twintig jaar ervaring van Endress+Hauser met SIL, met als gevolg dat deze apparaten rechtstreeks kunnen worden ingezet in SIL2-circuits. De radarsensoren kunnen daarnaast ook veilig worden gebruikt in SIL3-circuits. Dankzij de innovatieve communicatietechnologie Ethernet-ALP garanderen de nieuwe radarsensoren dat procesinstallaties klaar zijn voor digitalisering.

Systeemfouten, onopzettelijke bedieningsfouten of procesafwijkingen onder veeleisende omstandigheden behoren tot de grootste risico's in de procesindustrie. Procesonderbrekingen en uitval van installaties vormen niet alleen een veiligheidsrisico, maar kunnen ook tot aanzienlijke kosten leiden. Daarom moeten procesoperators in de chemische en olie- en gasindustrie altijd een nauwkeurig overzicht hebben van de niveaus in grote tanks, reactoren en reactorvaten. Tegelijkertijd moeten ze afwijkingen, zoals schuim en aanslag of veranderingen in de lusweerstand, tijdig signaleren en oplossen. Vooral bij veranderende, veeleisende of gevaarlijke media speelt betrouwbare contactloze meting dus een belangrijke rol in de veiligheid van medewerkers, installaties en processen.

In één oogopslag gevaren identificeren

Op gevaarlijke plekken kunnen gebruikers optische bedieningstoetsen gebruiken om de nieuwe apparaten van Endress+Hauser te bedienen terwijl ze gesloten zijn. Robuuste materialen beschermen de sensoren tegen extreme procesomstandigheden en zorgen ervoor dat ze gebruikt kunnen worden op hoge temperaturen tot 450 °C. Keramische procesisolatie en een extra glazen afdichting beschermen mens en milieu tegen gevaarlijke stoffen. Een detectiefunctie voor onderspanning voorkomt gevaarlijke omstandigheden in de installatie. Bij een storing verandert het kleurenscherm van groen naar rood, zodat de gebruiker mogelijke gevaren in één oogopslag ziet. In het algemeen kan de nieuwe generatie van 80GHz-radarsensoren veiligheidsrisico's systematisch verkleinen en de testkosten effectief verlagen.

Micropilot-80GHz-radarsensoren hebben intuïtieve bediening

De nieuwe Micropilot vereenvoudigt niveaumetingen. Het volledige productassortiment is voorzien van een gebruikersinterface dat voor alle meetlijnen hetzelfde is. Daardoor is de installatie, ingebruikname en bediening van de compacte radarsensoren veilig en eenvoudig.  Verschillende wizards leiden de gebruiker stap voor stap door de ingebruikname, parameterconfiguratie en SIL-proof-tests, waardoor kostbare tijd wordt bespaard en systeemfouten worden voorkomen.

Alle analyses, controles, onderhoudswerkzaamheden en functiecontroles kunnen heel handig op afstand worden uitgevoerd op een smartphone of tablet via Bluetooth en de SmartBlue-app van Endress+Hauser. Dankzij de innovatieve communicatiemogelijkheid Ethernet-APL kunnen apparaten voor het eerst snel en eenvoudig worden gemonitord en bediend via de ingebouwde webserver. Dat betekent dat medewerkers altijd buiten de gevarenzone blijven. Op die manier worden de typische risico's van gevaarlijke stoffen, veeleisende omgevingen of ontploffingsgevaar tot een minimum beperkt.

Draadloze afstandsbediening voldoet aan hoogste veiligheidsnormen

Naast het nieuwe Ethernet-APL blijven de apparaten gebruikmaken van Profibus PA en HART. De belangrijkste instellingen van deze radargeneratie worden opgeslagen door middel van een controlesom (CRC), waardoor onopzettelijke wijzigingen snel en eenvoudig kunnen worden gedetecteerd. Als het apparaat ooit vervangen moet worden, kunnen de meetpuntparameters probleemloos worden overgezet naar de nieuwe sensor dankzij het mobiele geheugen HistoROM. Dat betekent dat gebruikers het apparaat zonder specialistische kennis kunnen repareren.

De draadloze afstandsbediening zelf voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Voor de bescherming van wachtwoorden heeft Endress+Hauser een extra beveiligingslaag ontwikkeld voor bluetooth. De voornaamste component daarvan, CPace, voorkomt aanvallen tijdens het koppelen met bluetooth.

Verbeterde efficiëntie door hoge meetprestaties

De uitzonderlijke meetprestaties van de nieuwe Endress+Hauser radarsensor Micropilot 80GHz verhogen ook de productiviteit van industriële processen. Dat is onder meer te danken aan de door Endress+Hauser ontwikkelde test- en verificatiefunctionaliteit Heartbeat Technology, die betrouwbare diagnostische en monitoringgegevens levert. Voortdurend monitoren van afwijkingen, zoals de vorming van schuim of aanslag, maakt voorspelbaar onderhoud mogelijk en vermindert het risico van uitval van de installatie. Apparaatverificatie kan in minder dan drie minuten worden uitgevoerd, zonder het apparaat te verwijderen en zonder het proces te onderbreken. De gepatenteerde Radar Accuracy Index (RAI) maakt in combinatie met Heartbeat Verification voor het eerst traceerbare verificatie volgens DIN ISO 9001 mogelijk. Dat vermindert de werklast voor kalibratie en documentatie en verlengt de kalibratiecycli aanzienlijk.

Hoge procesdruk en temperaturen, zoals in reactoren of reactorvaten, vormen geen probleem voor de nieuwe 80GHz-radarsensoren. De smalle straal en signaalfocus garanderen de hoogst mogelijke nauwkeurigheid, zelfs in grote tanks en in tanks met roermechanismen of verwarmingsspiralen. Nauwkeurige meetresultaten met een bereik tot 100 meter zijn standaard voor deze nieuwe productreeks. De nieuwe Micropilot-productlijn zorgt er dus ook voor dat gebruikers klaar zijn voor de toekomst, want Ethernet-APL maakt digitalisering in alle fasen van de levenscyclus in de procesindustrie mogelijk.

Gerelateerde blogs en casestudies