Energie-opwekking (WKK, windmolens, PV-panelen)

Onderzoek naar toekomstig energiesysteem in SWITCH-fieldlab

27 maart 2024
Herman de Haan

TNO en Wageningen University & Research/ACRRES (WUR/ACRRES) hebben in Lelystad het SWITCH-fieldlab geopend, waar ze gezamenlijk onderzoek verrichten naar de stabiliteit en betaalbaarheid van toekomstige energiesystemen, waarbij wind en zon de voornaamste bronnen zijn. Het fieldlab integreert windturbines, zonnepanelen, elektrolyseapparatuur en batterijsystemen op een zodanige wijze dat het energieaanbod kan worden afgestemd op de marktvraag, terwijl tegelijkertijd het elektriciteitsnet optimaal wordt benut.

Innovaties zijn noodzakelijk om het elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar te houden. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt afgebouwd en gaat over op duurzame energieproductie. Inmiddels loopt het elektriciteitsnet soms zo vast dat bedrijven en nieuwe woningen niet meer aangesloten kunnen worden. Henk Jan Vink directeur van TNO Energie- en Materialentransitie: “Er is een systeemaanpak nodig. Juist het SWITCH-lab maakt het mogelijk op kleine schaal samen met bedrijven, overheid en kennisinstellingen oplossingen te testen en te bedenken om ons toekomstig energiesysteem flexibel en stabiel te maken. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat straks, als we in 2030 grote hoeveelheden windenergie op de Noordzee produceren, het elektriciteitsnet vastloopt.”

Testen van opwekking-, opslag en gebruiksystemen

TNO en WUR/ACRRES hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van het SWITCH-fieldlab waarin allerlei configuraties van opwekking-, opslag- en gebruiksystemen getest kunnen worden. Met als doel om het uitdagingen van de energietransitie te helpen oplossen. Zo kan het fieldlab gebruikt worden om de landbouwsector verder te verduurzamen. Chris de Visser, Business Unit Manager bij WUR/ACRRES: “Het fieldlab kan er aan bijdragen dat het platteland meer duurzame energie kan produceren ondanks netcongestie door lokaal geproduceerde energie zo veel mogelijk lokaal te gebruiken”.

Unieke testfaciliteit

Het fieldlab beschikt over windturbines, zonnepanelen, elektrolyser en batterijsystemen. Door deze met elkaar te verbinden, kan het energieaanbod afgestemd worden op de marktvraag én kan het elektriciteitsnet optimaal benut worden. Uniek is dat de productie van zon en wind direct gekoppeld kan worden aan de elektrolyser en de batterij. Dit biedt de mogelijkheid om een grote variëteit aan configuraties in het veld te testen en hiervoor regelstrategieën te ontwikkelen.

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024

Gerelateerde blogs & casestudy's

Anna van Buerenplein
1
2595 DA Den Haag
Nederland
088 866 0000