Geluidsdempers, schokdempers, trillingsdempers (pneumatisch)

Palletstoppers selecteren voor assemblagelijnen en transfersystemen

14 november 2023
Vincent van Brakel

Met het complete Wörner assortiment palletstoppers is BIBUS in staat om mee te denken over de perfecte oplossing voor assemblagelijnen en transfersystemen.

Bibus biedt onder andere ongedempte en gedempte palletstoppers, evenals hoekdempers, indexcilinders en stootdempers - zowel pneumatisch als elektrisch geactiveerd. Dit artikel helpt bij het selecteren van de juiste palletstopper. Lees verder voor een compleet overzicht van de palletstoppers of download de brochure voor meer informatie.

Stoppen en scheiden

Standaard palletstoppers zijn ontworpen om één of meerdere werkstukdragers nauwkeurig te positioneren op een stoppunt. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder varianten met een geïntegreerd dempingssysteem voor een zachte en trillingsvrije stop. Na het neerlaten van de stop is verder transport van de werkstukdrager mogelijk. Er zijn zowel pneumatische als elektrische bedieningsopties beschikbaar.

Ongedempte stoppers

Ongedempte stoppers zijn geschikt voor situaties waarin één of meer pallets nauwkeurig moeten worden gestopt. Ze verhogen de productiviteit door hun korte cyclustijden.

Gedempte stoppers

Voor pallets met schokgevoelige of breekbare items zijn gedempte stoppers ideaal. Hun traploos instelbare dempingsmechanisme vertraagt de pallet zachtjes en brengt deze soepel, stabiel en trillingsvrij naar de eindpositie. Deze stoppers verminderen de stootkracht tot 95 procent in vergelijking tot niet-gedempte varianten.

Rolsystemen

Bijzonder slank ontwerp, voor gebruik in rollenbaansystemen. Er hoeven geen rollen te worden weggelaten om ruimte te maken voor de stopper.

Hoekdempers

Hoekdempers worden gebruikt wanneer demping gewenst is bij verandering van richting, vooral voor pallets met schokgevoelige of kwetsbare onderdelen. Een traploos instelbaar pneumatisch dempingsmechanisme stopt de pallet voorzichtig stroomopwaarts (dwars of travers) en geleidt deze vervolgens stroomafwaarts (dwars of travers).

Index cilinders

Index cilinders zorgen voor nauwkeurig verticaal heffen van pallets, waardoor ze ideaal zijn voor snel positioneren. Het werkstuk kan bewerkt en/of gemonteerd worden zonder last te hebben van trillingen. Sensoren kunnen worden gebruikt om de bovenste en onderste positie van de aanslag te detecteren.

Anti-terugslag stoppers

Pneumatisch bediende noodstops houden de pallet met werkstuk in de gewenste positie. En voorkomen zo dat het werkstuk ‘terugspringt’. Deze modules worden meestal gebruikt in combinatie met ongedempte stoppers en worden aanbevolen voor wrijvingsarme transfersystemen.

Acceleratie units

De acceleratie-unit versnelt het verlaten van de pallet uit het processtation, waardoor de volgende procescyclus eerder start. Dit kan de cyclustijden met meer dan 40 procent verkorten. Ideaal dus voor gebruik in kortcyclische transfersystemen.

Verplaatsingsstoppers

Verplaatsingsstoppers van Wörner worden geïnstalleerd op plaatsen in het transfersysteem waar de pallet in meer dan twee richtingen kan gaan. Bijvoorbeeld kruisingen. De eenheid wordt gemonteerd tussen deze twee parallelle lengtesecties. De verplaatsingsstoppers nemen zo op betrouwbare wijze de transportcontrole over bij lijnkruisingen. Zo kunnen pallets van een dwars- naar een lengterichting worden getransporteerd.

De juiste palletstoppers voor uw toepassing

Speciale oplossing nodig? Neem contact op met BIBUS voor advies op maat. Bekijk voor meer informatie de palletstoppers brochure of bezoek de pagina met palletstoppers.

Laatst bijgewerkt: 15 november 2023