Dienstverlening

Vraag naar personeel in technische sector is en blijft groot

03 april 2023
Herman de Haan

De vraag naar technisch personeel blijft erg groot. Online staan talloze vacatures voor lassers, constructiemedewerkers, maar ook leidinggevenden en ervaren vakmensen die aankomende personeelsleden weer kunnen begeleiden. De behoefte aan technici blijft zo groot, dat dit veel voordelen oplevert voor zij die de sprong wagen en een opleiding willen volgen.

Het leuke van de technische sector is bovendien dat het zo divers is en dat het ook met de jaren lijkt te veranderen. Zo was een opleiding zonnepanelen monteur dertig jaar geleden misschien nog ondenkbaar, maar is dat nu de normaalste zaak van de wereld. Toch blijft het aantal geïnteresseerden wel achter. Maar wat betekent dit? Wat kunnen we de komende tijd verwachten van de technische sector? Hoe willen zij ervoor zorgen dat meer personeel wordt aangetrokken?

Drempel verlagen

De technische sector behoort tot de toekomst van ons land. Er zijn engineers en monteurs nodig. Op alle vlakken. Er zijn echter ook sectoren in ons land die een beetje beginnen weg te vallen. Beroepen die er minder toe doen. Mensen die inmiddels werkloos zijn of vrezen voor hun baan, omdat hun functie niet meer bestaat.

Dit is de groep waar technische bedrijven hun hoop op gevestigd hebben. Deze mensen moeten immers op zoek naar een andere baan. Zij moeten zich wel laten omscholen. Als de drempel voor het omscholen verlaagd kan worden, leidt dit er hopelijk toe dat er meer technisch opgeleide mensen bij zullen komen. Dit wordt al aantrekkelijker gemaakt door verschillende opleidingsinstituten.

Goed voorbeeld is Strevon. Hier een opleiding elektrotechniek volgen kost niets. Omscholen is gratis en je krijgt vanaf de eerste dag salaris. Zelfs als je geen werkervaring hebt binnen de techniek. Je wordt binnen anderhalf jaar klaargestoomd om gecertificeerd aan de slag te gaan. In die tijd leer je de meeste dingen gewoon in de praktijk. Je draait direct mee met bedrijven die bij Strevon zijn aangesloten en meestal is het ook mogelijk om na je opleiding hier werkzaam te blijven. Op die manier geniet je dus ook meteen van baanzekerheid.

De vraag blijft toenemen

Verreweg het grootste voordeel van de technische sector is dat de vraag zal blijven toenemen. Wat is ons land zonder techniek? Denk alleen maar eens aan alle apparaten die in huis door techniek worden aangedreven. Zonnepanelen op dak? Dan zijn deze aangesloten door iemand die werkzaam is binnen de technische sector. Het aansluiten van een warmtepomp? Idem dito. Dit werk zal alleen maar zal toenemen.

We kunnen dus zeker verwachten dat de vraag naar technisch personeel zal blijven. Daarom des te belangrijker dat men weet dat deze opleidingen bestaan, wat de voordelen zijn en dat ze over baanzekerheid beschikken als ze een opleiding zullen volgen. Dit maakt hopelijk dat technische bedrijven wat verlichting zullen ervaren en we ook in de toekomst van goed opgeleid personeel kunnen profiteren. 

Laatst bijgewerkt: 12 april 2023

Vuurtorenweg 18b
8531HJ Lemmer
Nederland
0514 561 854