Temperatuur en veiligheid

Wat zijn ATEX Zones?

19 december 2023
Ex-Machinery

Bij het werken in potentieel gevaarlijke gebieden in Europa, is het essentieel om de juiste ATEX-gecertificeerde apparatuur te gebruiken. Deze noodzaak wordt gereguleerd door de ATEX 114 richtlijn van de Europese Unie. Het kiezen van de juiste ATEX-apparatuur voor elke specifieke zone kan verwarrend zijn. EX-Machinery biedt daarom specialistische inzichten en oplossingen. In dit artikel geeft het bedrijf uitleg welke apparatuur in welke ATEX zone gebruikt mag worden.

ATEX zones: Waarom zijn ze belangrijk?

De indeling van ATEX zones is gebaseerd op de frequentie en waarschijnlijkheid van explosieve gassen of stofwolken. Hoe hoger de frequentie, hoe gevaarlijker de zone. Deze zones worden duidelijk aangegeven in explosiebeveiligingsdocumenten, inclusief markeringen op plattegronden. Het begrijpen van deze zones is cruciaal voor veiligheid en compliance.

Maatregelen en reductie van ATEX zones

Technische en organisatorische maatregelen kunnen het risico op explosies aanzienlijk verminderen. Een praktijkvoorbeeld is het transformeren van een ATEX zone 0 naar zone 2 door het installeren van specifieke ATEX-ventilatie. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen effectief maar vaak ook kosteneffectief.

ATEX apparatuur: categorieën en groepen

ATEX-apparatuur wordt ingedeeld in groepen en categorieën:

  • Groep 1: Voor ondergrondse mijnen en oppervlakte-installaties met gevaar voor mijngas en stof.

  • Groep 2: Voor gebieden met een explosieve atmosfeer, zoals in de voedsel- of farmaceutische industrie, onderverdeeld in 3 categorieën.

Deze categorieën variëren van apparatuur voor zones met zeer frequent explosiegevaar (Categorie 1) tot apparatuur voor zones met minder frequent gevaar (Categorie 3).

ATEX Zone 0 (of 20 voor stof) is het meest gevaarlijk en vereist apparatuur van Categorie 1, die een hoog beveiligingsniveau garandeert, zelfs bij zeldzame incidenten. ATEX Zone 1 (of 21 voor stof) heeft apparatuur uit Categorie 2 nodig, die veilig blijft bij normale en frequente incidenten. Voor ATEX Zone 2 (of 22 voor stof), minder gevaarlijk, is Categorie 3-apparatuur geschikt, die veiligheid biedt tijdens normale bedrijfsactiviteiten.

ATEX markeringen begrijpen

Elk ATEX-apparaat draagt een markering die de geschiktheid voor bepaalde zones aanduidt. Bijvoorbeeld, een markering 'EX II 3G' duidt op geschiktheid voor ATEX zone 2, waar gasexplosiegevaar heerst.

Conclusie

De juiste keuze van ATEX-apparatuur voor elke zone is essentieel voor veiligheid en efficiëntie. EX-Machinery helpt graag bij het navigeren door deze complexe richtlijnen met meer dan 14 jaar ervaring in ATEX en explosieveiligheid. Voor verdere inzichten en ondersteuning, volg ATEX-specialist Gido van Tienhoven op LinkedIn, of neem direct contact op met EX-Machinery. Zie ook onderstaande video.

Laatst bijgewerkt: 21 december 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Amerweg 4
3336 LA Zwijndrecht
Nederland
078 654 9502

Gerelateerde producten