products4engineers

Mparts in de praktijk: actuators voor de maritieme industrie

13 October 2020 • Mparts BV • Mparts BV

Mparts staat scheepswerven bij die een bestaand / nieuw schip willen voorzien van elektrische hoogte/positieverstelling.

De maritieme industrie heeft Nederland goed op de kaart gezet. Niet gek, als er naar het totale wateroppervlakte van ons land wordt gekeken. De vele scheepswerven vervaardigen jaarlijks een enorm aantal aan schepen/jachten. Mparts levert een groot pakket aan componenten die gebruikt worden in de maritieme industrie. Zo worden voor de bouw van schepen onder andere insteekstiften, arreteerbouten, stelvoeten, handwielen, scharnieren en beugelgrepen van Mparts gebruikt.

Mparts staat scheepswerven bij die een bestaand of nieuw schip/jacht willen voorzien van elektrische hoogte/positieverstelling. De (RVS) gasveren en actuatoren lenen zich hier uitstekend voor. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking is beschreven in dit praktijkvoorbeeld.

In positie verstelbare mast met behulp van actuator

De klant in kwestie kwam bij Mparts met een uitdaging. Het uit Zweden geïmporteerde jacht/schip was qua hoogte niet ingesteld op de Nederlandse bruggen. De mast belemmerde de doorgang onder sommige bruggen. Mparts mocht meedenken om tot een oplossing te komen, waardoor het jacht/schip een veel groter vaargebied kreeg.

De oplossing is een easyE-35 actuator, welke geïnstalleerd is om de mast van positie te kunnen laten veranderen. Deze actuator is relatief klein, maar levert niet in op het gebied van vermogen. De soepelheid waarmee de mast van verticale positie naar horizontale positie gaat is te zien in de video op onze website.

Lineaire actuators voor de maritieme industrie

De actuatoren uit het assortiment van Mparts zijn afkomstig van de Duitse producent Bansbach. Bansbach levert al decennia oplossingen voor hydraulische- en elektrische hoogte/positieverstelling. Momenteel heeft Mparts 3 lijnen klantspecifieke actuators in het assortiment en een serie standaard actuators, welke sneller leverbaar zijn.

De variatie in de op maat gemaakte actuators zit hem onder andere in de maximale belasting en snelheid. Voor de lichtste variant, de easyE-35, geldt een maximale belasting van 2200N. Deze actuator is ook gebruikt in dit toepassingsvoorbeeld. De easyE-60 maakt belastingen tot wel 10.000N mogelijk. Voor hoogte/positieverstellingen van meer dan 10.000N is het gebruik van gasveren aan te raden. 

Het kiezen van de juiste actuator is een stuk minder complex dan de keuze van een gasveer. Ook als u relatief beperkte technische kennis heeft, is het mogelijk om met behulp van de Bansbach CAD configurator zelf de juiste actuator voor uw toepassing te configureren. Als u graag een op maat gemaakte offerte ontvangt kunt u het actuatorformulier invullen, zodat het team van Mparts voor u aan de slag kan.

Twijfelt u over de juiste actuator? Via sales@mparts.nl kunt u een sample koffer bestellen, zodat u de variatie en toepassingen van de easyE actuators kunt ervaren.