Robots

Cateraar introduceert robotkeuken in bedrijfsrestaurants

18 juli 2023
Herman de Haan

Altijd een voedzame, duurzame maaltijd, met verse ingrediënten, speciaal op maat gemaakt door een gerobotiseerde keuken. Alsof je à la carte bestelt én zelf ook nog eens invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van het gerecht. Het lijkt toekomstmuziek, maar het kan inmiddels echt.

De Zaanse startup Eatch maakt volledig geautomatiseerde keukens die tot wel 10.000 maaltijden per dag kunnen bereiden. De zogenoemde Eatch Robotic Kitchen maakt de maaltijden ook nog eens smaakvol en persoonlijk, zonder verspilling en op de automatische piloot. Facilitair dienstverlener ISS heeft de primeur en introduceerde dit onlangs op enkele van zijn klantcateringlocaties.

Keukenrobot kookt naar wens

Voor éénpersoonsporties, voor piekuren in bedrijfsrestaurants of voor de late werkers. In vijf stappen creëert deze keuken een smakelijke maaltijd op basis van de wensen van de gast. De geautomatiseerde keuken van Eatch werkt met afzonderlijke pannetjes waar één of twee maaltijden in worden bereid. De keuken verzamelt de ingrediënten, verhit de maaltijd, voegt sauzen en kruiden toe en vervolgens is de maaltijd klaar om te worden geserveerd.

 Oplossing voor personeelstekort

Het grote voordeel van de robotkeuken is dat er nauwelijks medewerkers aan te pas komen, terwijl de kwaliteit van de maaltijden hoog is, stelt Eatch. Dat is voor de food services industrie een oplossing voor de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zegt Eatch met deze innovatie ook bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen, want de geautomatiseerde keuken reduceert overproductie met 60 procent en het energiegebruik met 50 procent.

 Robot maakt ‘thuiswaardige’ maaltijden

“Eatch is opgericht met als doel om gezond en lekker eten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor de massa. Onze gerobotiseerde keuken maakt thuiswaardige maaltijden met aanzienlijk minder arbeid, energie en voedselverspilling”, vertelt Jelle Sijm, mede-oprichter van Eatch. Hij vervolgt: “Dankzij tientallen sensoren en slimme algoritmes wordt elke maaltijd met precieze hoeveelheden, temperaturen en kooktijden bereid, in pannetjes van hetzelfde formaat als je thuis in de keuken hebt liggen. De ideale oplossing op onder andere cateringlocaties waar er steeds meer behoefte is aan gezond en lekker eten.”

Niet langer ongezonde bezorgmaaltijden

 “We zijn bij ISS continu op zoek naar een verbetering van de gastbeleving bij onze opdrachtgevers. Medewerkers van onze opdrachtgevers verwachten in toenemende mate op maat gemaakte dienstverlening en meer flexibiliteit. Dat geldt voor de werkplek thuis of bij hun werkgever, voor de verschillende ruimten die de werkgever beschikbaar stelt en voor eten en drinken op die centrale locatie. Soms laat die locatie het niet toe om speciaal een keuken in te richten. Met Eatch hoeven de medewerkers niet terug te vallen op ongezonde en dure bezorgmaaltijden of een snoepautomaat”, besluit Douwe Driehuis, Head of Innovation, Sustainability & Workplace Management van ISS.

Bekijk hier video over de werking van de gerobotiseerde keuken van Eatch.

Laatst bijgewerkt: 24 juli 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854