Connectoren, stekkers, lasklemmen, sleepringen

Juiste connectoren verhogen energie-efficiëntie aanzienlijk

19 juni 2023
Herman de Haan

De wereldwijde markt van datacentra groeit elk jaar explosief. Met de groei in het gebruik van datacentra is ook een enorme toename van het energieverbruik gemoeid. Deze stijgende energieconsumptie beslaat een aanzienlijk deel van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Parallel daaraan is iedereen zich bewust van de toekomst van energie en het belang om CO2-uitstoot te beperken. Het is dan ook cruciaal om de energie-efficiëntie van ons stroomverbruik te verhogen. HARTING heeft een whitepaper uitgebracht dat beschrijft hoe zijn connectoren de Efficiëntie (PUE) van stroomverbruik kunnen verbeteren door het stroomverlies in verbindingen te minimaliseren.

Aan het exploiteren van een datacentrum kleven onbetwistbaar uitdagingen. In de maakindustrie is het bekend dat uitvaltijd gigantische winstverliezen kan veroorzaken. Een dergelijk scenario is voor een eigenaar of operator van een datacentrum een nog grotere nachtmerrie. Uitval van datacentra treedt op om verschillende redenen, zoals kritische weersomstandigheden, netwerkstoring, menselijke fouten, softwareproblemen, maar ook problemen in de energie-infrastructuur in het datacentrum die worden veroorzaakt door een generator, ononderbroken stroomvoorziening of PDU. Voor een operator die verantwoordelijk is voor een grootschalig centrum, dient het risico dan ook te worden geminimaliseerd tot nul.

Energie belangrijke factor om te managen

Het beste antwoord vandaag de dag is de strategische investering in en het management van elk afzonderlijk deel van de zogenaamde kritische infrastructuur in het datacentrum (CAPEX). Energie is één van de belangrijke te managen factoren. IDC meldt dat het energieverbruik per server wereldwijd, jaarlijks groeit met ongeveer 9 procent. Aan de andere kant worden de servers steeds compacter om installatieruimte te besparen, maar daarnaast verhoogt hun prestatiestijging de vraag naar energie. De kosten van dit energieverbruik kunnen meer dan 50 procent bedragen van de totale exploitatiekosten van het datacentrum (OPEX).

Connectoroplossingen onderzocht

Om het exacte effect van energieverbruik te berekenen door het gebruik van connectoren in datacentra heeft de HARTING Technology Group het energieverbruik van drie verschillende connectoroplossingen gemeten in zijn onafhankelijk geaccrediteerde testlaboratorium.

Eerder werden zogenoemde CEE (IEC 60309) -type stekkers algemeen gebruikt voor het aansluiten van energie in datacentra. Tegelijkertijd introduceerde de HARTING Technology Group een nieuw connectorconcept bij zijn partners op de datacentrummarkt met een grote reeks voordelen. Een van de geteste connectoren was dit nieuwe concept, de HARTING Han-Eco-connector. De andere twee die werden getest, waren de CEE-stekkers van verschillende fabrikanten.

Tot de helft minder energieverbruik

Zoals bekend, kan de PUE worden verbeterd door het gebruik van geavanceerde connectiviteit in de energieketen in datacentra. De HARTING Han-Eco-connector verbruikt tot 50 procent minder energie, in vergelijking tot traditionele CEE-stekkeroplossingen. Dat leidt voor de operator tot jaarlijkse OPEX-besparingen tot en met 95.000 euro. Meer weten? Klik hier voor het volledige whitepaper.

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Larenweg 44
5234 KA 's Hertogenbosch
Nederland
073 641 0404